ГоловнаЕкономікаДержава

Кабмін введе граничні ціни на електроенергію

З 1 липня в Україні запроваджують вільний ринок електроенергії.

Кабмін введе граничні ціни на електроенергію
Фото: EPA/UPG

Кабінет Міністрів запровадить граничні ціни на електроенергію.

Про це повідомив прем'єр-міністр Володимир Гройсман, відкриваючи засідання уряду в середу.

Він сказав, що це пов'язано з тим, що з 1 липня в Україні вводиться вільний ринок електроенергії.

"У процесі впровадження я хочу, щоб ми позбулися кількох речей. Перше - ліквідували роттердами з плюсами і мінусами. Друге - не допустили зростання цін на електроенергію для населення і - увага! - для промисловості, щоб українська промисловість була конкурентною. Тому рішення, яке буде приймати сьогодні уряд, - запровадити механізми граничних цін, які будуть затверджені регулятором", - сказав Гройсман.

Нагадаємо, з липня 2019 року в Україні заплановано запустити нову модель гуртового ринку е/е на виконання закону "Про ринок е/е", прийнятого у квітні 2017 року. Передбачається перехід від роботи за моделлю "єдиного покупця" до повномасштабного конкурентного ринку, який передбачає двосторонні договори між виробниками та споживачами, введення балансувального ринку, ринку "на добу вперед" і внутрідобового ринку.

Західні партнери, в тому числі Світовий банк, Європейський банк реконструкції і розвитку і Європейський інвестиційний банк, рекомендують відкласти впровадження нового ринку електричної енергії на обмежений період часу через неготовність важливих регуляторних норм і IT-систем.

Служба безпеки України заявила про ризики дестабілізації Об'єднаної енергосистеми України з 1 липня, коли збираються запустити вільний ринок електричної енергії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram