ГоловнаЕкономікаБізнес

Росія оскаржила рішення арбітражу про кримські активи, ухвалене на користь "Укрнафти"

РФ відмовляється платити за експропріацію заправок.

Росія оскаржила рішення арбітражу про кримські активи, ухвалене на користь "Укрнафти"
Фото: ukrnafta.com

Росія оскаржила рішення міжнародного арбітражу про кримські активи, ухвалене на користь "Укрнафти", ТОВ "Стабіл" і низки інших компаній.

Про це повідомила прес-служба Мін'юсту РФ.

Заяву подали 27 травня у Верховний суд Швейцарії.

"По-перше, арбітри винесли рішення на користь позивачів, які не встановивши, що півострів Крим є суверенною територією Росії. Проте суд ухвалив, що Росія відповідальна відповідно до норм двосторонньої угоди між Росією і Україною. По-друге, інвестиції позивачів були придбані незаконним способом, в тому числі через корпоративні захоплення і незаконну приватизацію. Арбітражне рішення, що захищає такого інвестора, не може бути визнане і виконане в країнах з розвиненою системою права", - йдеться в заяві Мін'юсту РФ.

Нагадаємо, 3 червня 2015 ПАТ "Укрнафта" звернулося в арбітражний суд ad hoc, згідно з Арбітражним регламентом Комісії Організації Об'єднаних Націй з права міжнародної торгівлі (ЮНСІТРАЛ).

Росія безуспішно намагалася оскаржити юрисдикцію суду, і 12 квітня 2019 року арбітражний суд виніс рішення на користь "Укрнафти", ухваливши стягнути 44,4 млн доларів за експропріацію майна в Криму. На суму компенсації, відповідно до рішення арбітражного суду, нараховуються відсотки, починаючи з 22 квітня 2014 року.

Станом на літо 2018 року "Укрнафта" володіла 1 936 нафтовими і 168 газовими свердловинами, трьома газопереробними заводами для виробництва зрідженого вуглеводневого газу і стабільного конденсату, 43 буровими установками і мережею з 537 АЗС (до анексії Криму та війни на сході України було 563 АЗС). Роздрібна мережа була придбана в афілійованих із групою "Приват" компаній у 2003-2006 рр. за $547 млн згідно з тодішнім курсом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram