ГоловнаЕкономікаДержава

Мінрегіонбуд вирішив звузити крайні ліві смуги на трасах

Нові держнорми набудуть чинності 1 вересня.

Мінрегіонбуд вирішив звузити крайні ліві смуги на трасах
Фото: minregion.gov.ua

Міністерство регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ внесло зміни до державних будівельних норм "Автомобільні дороги. Частина 1. Проектування. Частина 2. Будівництво". Одна з поправок стосується звуження крайньої лівої смуги на нових трасах і за змогою на наявних.

Про це йдеться на сайті міністерства.

Зараз на трасах передбачена єдина ширина смуг руху - 3,75 м, а також 2,5 м - для зупинкової смуги.

З 1 вересня ширину крайньої лівої смуги буде звужено до 3,5 м, а зупинкову смугу на дорогах першої-другої категорій розширено до 3 м.

"Звуження ширини смуг руху на дорогах - дуже вдала практика для підвищення безпеки, яка працює в багатьох країнах Європи і світу. Тому ми вирішили ввести її під час нового будівництва найбільших і інтенсивних українських трас, облаштовуючи ліві швидкісні смуги. Це дозволить мінімізувати перевищення дозволеної швидкості на дорогах, зробить водіїв уважнішими за кермом, а отже, аварій і ДТП стане менше. Зміна почне діяти з 1 вересня", - прокоментував зміну заступник міністра Лев Парцхаладзе.

Також у змінах ДБН встановлено більш безпечні вимоги до проектування горизонтальних і вертикальних кривих. Це актуально для гірських трас, трас на складному ландшафті тощо. Завдяки встановленню більш безпечних мінімальних радіусів кривих нові дороги повинні проектуватися з кращою видимістю.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram