ГоловнаЕкономікаБізнес

Європейський банк заблокував видачу кредиту компанії українського мільярдера Косюка (оновлено)

"Миронівський хлібопродукт" викрили в обході європейського законодавства й ухиленні від сплати мит.

Європейський банк заблокував видачу кредиту компанії українського мільярдера Косюка (оновлено)
Фото: landtech.com.ua

Європейський банк реконструкції і розвитку заблокував видачу кредитів для української компанії "Миронівський хлібопродукт", що належить мільярдерові Юрію Косюку. Про це сьогодні повідомило австрійське видання Kurier.

Гроші планували залучити для покупки Косюком словенського агрохолдингу Perutnina.

Причиною відмови ЄБРР видання називає багаторічне використання українським холдингом лазівки в Угоді про асоціацію, що дозволяла МХП наростити експорт курятини в Європу. МХП знайшов спосіб обійти квоту на ввезення курячого філе, експортуючи філе з кісткою - такий товар не підлягає квотуванню і оподаткуванню. Але після ввезення на територію ЄС кістку з цих філе видаляли, і компанія могла безмитно продавати м'ясо не тільки в ЄС, але і на треті ринки.

"Це хороший перший крок, коли ЄБРР, очевидно, вирішив не використовувати державні гроші для просування монополіста. Крім того, цю групу підозрюють у використанні сумнівних методів у роботі, недотриманні норм роботи з тваринами і екології. Хороші новини для виробників м'яса птиці в ЄС, а також для громадян", - заявив депутат Європарламенту Томас Вайц.

Оновлення. Компанія "Миронівський хлібопродукт" прокоментувала відмову ЄБРР надати кредит. За версією прес-служби МХП, кредит не скасовано, а перенесено "з технічних причин". Таку заяву оприлюднило агентство "Українські новини".

"Зустріч ради директорів ЄБРР про видачу кредиту МХП було перенесено з технічних причин. Це доволі стандартна процедура. Нову дату зборів призначено на найближчий час, попередньо 19 червня. Немає ніякого прямого взаємозв'язку між перенесенням зустрічі РД ЄБРР і торговельними відносинами між ЄС і Україною", - повідомили в прес-службі.

За словами представниці компанії, збори ради директорів ЄБРР, на яких планували розглядати питання видачі кредиту на покупку PerutninaPtuj, мали відбутися в травні. Однак МХП придбав компанію і закрив операцію (здійснив оплату) ще в квітні.

"На цей момент кредит ЄБРР буде спрямований на оптимізацію кредитного портфеля МХП і рефінансування", - відзначили в прес-службі. У компанії вважають, що цю ситуацію намагаються використовувати депутати в своїх комунікаціях напередодні виборів до Європарламенту.

Нагадаємо, в лютому цього року МХП закрив операцію з купівлі найбільшої птахофабрики в Словенії. Компанія планувала вкласти 200 млн євро у виробничу базу підприємства впродовж чотирьох-п'яти років.

Холдинг Косюка є найбільшим українським виробником курятини і шостим в Європі. За даними МХП, він займає 55% українського ринку курятини. Юрій Косюк через компанію WTI Trading Limited володіє 66% акцій МХП. Бізнесмен входить у десятку найбагатших українців зі статками близько $900 млн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram