ГоловнаЕкономікаБізнес

Західні покупці заморозили платежі за брудну нафту з Росії

"Строго кажучи, це не нафта".

Західні покупці заморозили платежі за брудну нафту з Росії
Фото: 24tv

Західні покупці Total і Eni повідомили російських контрагентів про замороження платежів за квітневі поставки забрудненої хлорорганікою нафти Urals, що транспортується нафтопроводом "Дружба".

Про це пише Reuters.

Французька та італійська компанії поінформували великих російських продавців, серед яких "Роснефть" і "Сургутнафтогаз", що вони готові заплатити за зіпсовану нафту тільки після того, як буде визначено розмір шкоди.

"Строго кажучи, це не нафта, і ніхто в Росії не здатний чітко пояснити, хто кому буде компенсувати і коли це станеться", - повідомило джерело агентства в торгових колах.

"Це, ймовірно, найбільший перебій поставок російської нафти за всю історію. Прокачування нафти по "Дружбі" не припинялася під час подій Празької весни в 1969 році і в 1991 році, коли розвалювався Радянський Союз", - сказав інший співрозмовник.

Перші відомості про неякісну нафту з нафтопроводу "Дружба" з'явилися 19 квітня. Білоруський концерн "Белнефтехим" заявив, що в ній у 10-25 разів були перевищені допустимі показники частки органічних хлоридів. Вони можуть завдати серйозної шкоди обладнанню нафтопереробних заводів.

Експорт Urals в Європу по "Дружбі" було зупинено, що призвело до стрибка світових цін на сировину до рівня вище $75 за барель і підірвало репутацію Росії як надійного постачальника енергоносіїв.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram