ГоловнаЕкономікаФінанси

НБУ програв апеляцію за позовом екс-співвласника Приватбанку

Нацбанк не погоджується з рішенням суду і готується до подання касаційної скарги.

НБУ програв апеляцію за позовом екс-співвласника Приватбанку
Фото: Юлія Березовська\Прес-центр НБУ

Шостий апеляційний адміністративний суд 13 травня відхилив апеляційну скаргу Національного банку України на рішення Окружного адміністративного суду Києва від 2 березня 2018 року, яким був задоволений позов колишнього акціонера Приватбанку кіпрської компанії Triantal Investments Ltd.

Про це повідомляє прес-служба НБУ.

За словами начальника управління претензійно-позовної роботи Юридичного департаменту НБУ Віктора Григорчука, НБУ не погоджується з рішенням суду і готується до подавання касаційної скарги.

Водночас він зазначив, що порядок і підстави для проведення планових та позапланових перевірок у банках регламентуються відповідним положенням Нацбанку і в разі виявлення істотного погіршення фінансового стану банку, НБУ має підстави для проведення відповідної перевірки.

"Перевірка фінансової стійкості банків, особливо системно важливих, є не тільки одним із пріоритетних завдань регулятора, що є складовою забезпечення фінансової стабільності в Україні, але й належить до виключних повноважень, закріплених законом. Саме тому варто виважено підходити до вирішення спорів, у яких оскаржуються наглядові дії Національного банку з метою забезпечення стабільної роботи банківської системи", - сказав Віктор Григорчук.

Згідно з повідомленням, НБУ мав підстави для проведення інспекційної перевірки Приватбанку в 2016 році, оскільки узгоджена з колишніми акціонерами і топ-менеджментом програма фінансового оздоровлення банку не була виконана, що підтверджується письмовим зверненням екс-акціонерів на адресу НБУ і доводить факт недотримання ними взятих на себе зобов'язань. За результатами інспекційної перевірки Приватбанку напередодні визнання його неплатоспроможним і виведення з ринку з участю держави було встановлено, що план реструктуризації банк не виконував, а капіталу банку було недостатньо для дотримання вимог щодо нормативів капіталу та покриття кредитних ризиків. Такі висновки підтверджуються матеріалами інспекційної перевірки, а також незалежною міжнародно визнаною аудиторською компанією, яку залучив Приватбанк.

"Оскарження рішення регулятора про проведення інспекційної перевірки у Приватбанку є частиною процесу, спрямованого на оскарження колишніми співвласниками банку всієї процедури виведення неплатоспроможного банку з ринку. Нагадаю, що рішення про виведення неплатоспроможного банку з участю держави ухвалювалося згідно з нормами чинного законодавства, було підтримане РНБО, урядом та міжнародними партнерами з метою забезпечення фінансової стабільності та збереження коштів громадян. Законність рішень очевидна і зворотна процедура в цьому питанні неможлива, адже для цього немає ні правових, ні економічних підстав", - наголосив Григорчук.

НБУ продовжить доводити законність своїх дій і звертає увагу, що такі судові рішення є загрозою для фінансової стабільності країни.

18 квітня Окружний адмінсуд визнав незаконною націоналізацію банку, 19 квітня він же скасував рішення про список інсайдерів Приватбанку, а 20 квітня Печерський суд скасував особисту поруку Коломойського за кредитами рефінансування.

Приватбанк перейшов у держвласність 21 грудня 2016 року. Держава отримала 100% в його капіталі і витратила десятки мільярдів гривень на його докапіталізацію.

За оцінкою Національного банку, весь корпоративний портфель Приватбанку перед націоналізацією становили інсайдерські кредити, тобто видані структурам, пов'язаним з колишніми акціонерами, основні з яких - це Коломойський і його бізнес-партнер Геннадій Боголюбов.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram