ГоловнаЕкономікаБізнес

Аналітики назвали причини високих цін на цибулю та інші овочі

Наступного сезону вони можуть бути в 10-15 разів нижчими.

Аналітики назвали причини високих цін на цибулю та інші овочі
Фото: Макс Требухов

В Україні ціни на овочі через рік можуть знизитися в 10-15 разів, якщо в період вирощування нового врожаю не буде погодних аномалій. Про це пише інформаційно-аналітична платформа EastFruit.

Цього сезону причиною стрімкого зростання цін на овочі став низький урожай через погодні умови, такі як посуха і аномальна спека влітку. Такі умови істотно знизили врожайність і якість цибулі, коренеплодів, бульбоплодів, а також капусти.

Крім цього, зростання цін зумовлене тим, що багато українських овочівників у 2018 році вийшли з бізнесу або різко скоротили площі під вирощування овочів. Овочівники втратили доступ на два головних і найбільш дефіцитних ринки збуту традиційних овочів: Крим і Донбас. Саме там цих товарів вирощувалося мало, ціни були високими, а споживачів було багато.

За даними EastFruit, цього сезону площі під овочі істотно збільшаться. Якщо влітку не буде аномальної спеки і посухи - наступного року варто очікувати перевиробництва і зниження цін.

Зазвичай Україна покриває дефіцит овочів експортом з Польщі та інших країн ЄС, але цього року в ЄС теж існує нестача овочів.

Керівник Української плодоовочевої асоціації Федір Рибалко наголосив, що через погодні умови, виробництво цибулі впало настільки, що її великий експортер, яким зазвичай є Євросоюз, перетворився в нетто-імпортера. Аналогічною була ситуація і щодо картоплі, моркви та інших овочів. Навіть Macdonald's був змушений переглянути свої жорсткі вимоги до картоплі фрі в ЄС, оскільки її було катастрофічно мало і якість продукції було дуже низькою.

В результаті українські імпортери овочів вперше почали закуповувати овочі (перш за все, цибулю) в країнах Центральної Азії, проте логістика з цих країн дорога. Доставка цибулі з Центральної Азії в Україну обходиться в середньому від 30 до 40 центів США за кг при тому, що кілька сезонів поспіль, оптова ціна на цибулю в Україні не перевищувала 10-15 центів за кг. Відповідно, тільки доставка цибулі в Україну обходиться в 3-4 рази дорожче, ніж звичайна ціна на цибулю. Купити ж цибулю в Центральній Азії можна було в середньому по 15-20 центів.

Однак наступного сезону можливе перевиробництво. Все насіння розкуплене вже давно, і в багатьох країнах, які раніше не вирощували цибулю, в неї вкладаються величезні кошти. Занадто великі обсяги виробництва цибулі очікуються не тільки в Україні, але і в Польщі, Нідерландах, Італії, Єгипті, Туреччині, Узбекистані, Казахстані, Росії, Молдові, Грузії та інших країнах.

Нагадаємо, в 2018 році аграрії зібрали 132,9 тис. тонн ягід. За останні 4 роки експорт ягід збільшився в 5 разів, а саме з 4,5 тис. тонн до 23,5 тис. тонн.

Найбільшу частку зібраних ягід становить суниця, якої вирощено 62,3 тис. тонн, далі йде малина - 35,6 тис. тонн і смородина - 29,6 тис. тонн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram