ГоловнаЕкономікаДержава

Порошенко обговорив з главою МВФ ситуацію з Приватбанком

Президент провів телефонну розмову з Крістін Лагард.

Порошенко обговорив з главою МВФ ситуацію з Приватбанком
Петр Порошенко и Кристин Лагард
Фото: пресс-служба президента

Президент Петро Порошенко провів телефонну розмову з директором-розпорядником Міжнародного валютного фонду Крістін Лагард.

Про це повідомляється на сайті президента.

Порошенко подякував Лагард за постійну підтримку реформ в Україні, які вже почали давати позитивні результати і стимулювати економічне зростання. Лагард, своєю чергою, відзначила макрофінансову стабільність в Україні та успішне функціонування банківської системи.

Водночас, директор МВФ висловила стурбованість ситуацією навколо судових процесів щодо денаціоналізації Приватбанку, що, за її словами, може поставити під загрозу фінансову стабільність країни.

Лагард також наголосила на важливості забезпечення незалежності діяльності Національного банку України.

Директор-розпорядник МВФ запевнила в готовності розвивати співпрацю між Україною та МВФ, а також закликала продовжувати процес реформ на основі досягнень останніх п'яти років.

Нагадаємо, 18 грудня 2016 року уряд України, пославшись на пропозицію НБУ і колишніх акціонерів Приватбанку, найбільшими з яких на той момент були Ігор Коломойський та Геннадій Боголюбов, ухвалив рішення про націоналізацію цієї найбільшої на українському ринку фінустанови. Екс-власники банку вважають націоналізацію незаконною, тоді як Приватбанк і держава вимагають від них додаткового відшкодування збитку. Збитки Приватбанку, пов'язані з попередніми власниками, до початку 2019 року досягли 209,453 млрд гривень.

Зараз сторони ведуть Судові спори як в Україні, так і в закордонних юрисдикціях.

18 квітня Окружний адмінсуд Києва за позовом Коломойського визнав націоналізацію банку незаконною. Нацбанк і Мінфін заявили, що подадуть апеляцію після офіційного оприлюднення рішення суду і впевнені у своїй правоті. 19 квітня цей самий суд скасував рішення про список інсайдерів Приватбанку, а 20 квітня Печерський суд скасував особисту поруку Коломойського за кредитами рефінансування.

Після цього Коломойський подав ще п'ять позовів щодо Приватбанку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram