ГоловнаЕкономікаФінанси

НБУ розповів послам G7 і МВФ про ризики "резонансних судових рішень"

Регулятор випустив реліз про ПриватБанк, не згадуючи його назви.

Керівництво Національного банку 3 травня зустрілося з послами країн "Великої сімки" та представниками Міжнародного валютного фонду. На переговорах обговорювали "нещодавні резонансні судові рішення".

У прес-релізі НБУ про це ані слова, але очевидно, що маються на увазі три поспіль постанови на користь Ігоря Коломойського щодо ПриватБанку.

"Учасники зустрічі звернули особливу увагу на поточні пріоритети роботи Національного банку, а також ризики, які бачить Національний банк для стабільності фінансової системи, в тому числі пов'язані з низкою поточних судових процесів. Зокрема, посли країн "Великої сімки" укотре висловили стурбованість, обговорюючи питання окремих резонансних судових рішень", - повідомили в ПриватБанку.

Крім того, значна частина зустрічі була присвячена обговоренню прогресу в проведенні реформ на фінансовому ринку України і подальших запланованих кроків.

НБУ повідомив, що пріоритетом для нього залишається збереження макрофінансової стабільності, досягнення 5% інфляційної мети і зниження облікової ставки за умови збереження цінової стабільності.

Також у фокусі уваги залишається проведення валютної лібералізації, реформування корпоративного управління в держбанках, вирішення проблеми значних обсягів непрацюючих кредитів на балансах банків і "спліт", тобто поділ функцій Нацфінпослуг між НБУ і Нацкомісією з цінних паперів та фондового ринку.

Нагадаємо, що в квітні українські суди ухвалили відразу три судові рішення на користь Коломойського у справі ПриватБанку.

18 квітня Окружний адмінсуд визнав незаконною націоналізацію банку, 19 квітня він же скасував рішення про списки інсайдерів ПриватБанку, а 20 квітня Печерський суд скасував особисте поручительство Коломойського за кредитами рефінансування.

ПриватБанк перейшов у держвласність 21 грудня 2016 року. Держава отримала 100% в його капіталі і витратила десятки мільярдів гривень на його докапіталізацію.

За оцінкою Національного банку, весь корпоративний портфель ПриватБанку перед націоналізацією становили інсайдерські кредити, тобто видані структурам, пов'язаним із колишніми акціонерами, основні з яких - це Коломойський і його бізнес-партнер Геннадій Боголюбов.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram