ГоловнаЕкономікаФінанси

Коломойський: Суркіси готують позов проти Порошенка

Предметом нібито стане зірвана угода з продажу акцій "1+1".

Коломойський: Суркіси готують позов проти Порошенка
Фото: dynamo.kiev.ua

Олігарх Ігор Коломойський повідомив, що брати Ігор і Григорій Суркіси подадуть у суд Англії проти президента України Петра Порошенка через невдалу угоду з продажу акцій телеканалу "1+1".

"Порошенко вів переговори з Суркісами. Це буде предметом позову проти Порошенка, як тільки він перестане бути президентом. Це те, що я знаю точно, що готується до нього позов в Англії ... Від Суркісів", - сказав Коломойський в ефірі YouTube-каналу BIHUS info.

Коломойський стверджує, що в лютому 2016 року Порошенко "вийшов на угоду з Суркісами".

"Переговори велися десь з лютого між Суркісами і Порошенком, його представниками. Адвокати вже працювали. Він хотів купити у них 25%, а потім домовлятися зі мною, щоб я йому продав ще 25%. І бути на "плюсах "50 на 50", - сказав Коломойський.

За його словами, на той момент уже відбувався пошук фінансування для угоди, сума якої оцінювалася в $240-250 млн. Однак угода зірвалася, тому що Порошенка нібито переконали в тому, що контроль над телеканалом можна буде отримати завдяки націоналізації ПриватБанку.

Нагадаємо, на етапі роботи тимчасової адміністрації в ПриватБанку було проведено процедуру конвертації коштів інсайдерів банку в капітал (bail-in). Сім'ю Суркісів теж визнали інсайдерами. Ігор Суркіс мав у ПриватБанку рахунок на 151 млн гривень, Поліна Ковалик (дружина Григорія Суркіса) - 514,1 млн гривень, Григорій Суркіс - 163,1 млн гривень, Марина Суркіс (дочка Ігоря Суркіса) - 174,5 млн гривень, Рахміль Суркіс (батько братів Суркісів) - 44,8 млн гривень.

У травні 2017 року Окружний адміністративний суд Києва визнав незаконним і скасував рішення комісії НБУ про визнання пов'язаними з ПриватБанком особами сім'ю Суркісів, а також скасував накази тимчасового адміністратора ПриватБанку, які стосувалися рахунків фізосіб. У листопаді 2017 року Київський апеляційний адміністративний суд підтвердив це рішення і зобов'язав банк повернути гроші.

У вересні 2018 року стало відомо, що ПриватБанк повернув Суркісам понад 1 млрд гривень.

Під час розгляду цих справ НБУ вказував, що Ігор Суркіс та Ігор Коломойський - акціонери в т. ч. телеканалу "1+1", що свідчить про зв'язок Суркіса з ПриватБанком, а тому і родичі Ігоря Суркіса вважаються пов'язаними з ПриватБанком особами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram