ГоловнаЕкономікаБізнес

Голова комітету Ради з питань ПЕК пояснив, чому не підтримує встановлення домашніх сонячних електростанцій

Недобросовісні домогосподарства оформляють фіктивне виробництво заради земельної ділянки.

Голова комітету Ради з питань ПЕК пояснив, чому не підтримує встановлення домашніх сонячних електростанцій
Александр Домбровский
Фото: www.i-g-t.org

Депутат Верховної Ради Олександр Домбровський, автор поправки в законопроект №8449-д, яка не дозволяє власникам домашніх сонячних електростанцій (СЕС) претендувати на "зелений" тариф, якщо панелі встановлені на землі, пояснив свою позицію. На думку Домбровського, встановлення сонячних панелей на землі відкриває для недобросовісних "домогосподарств" можливості для зловживання.

Про це народний депутат повідомив на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook.

"Ситуація з сонячними станціями для домашніх господарств потребує врегулювання і фахової дискусії. Наводжу перші декілька прикладів псевдодомогосподарств.

Херсонська область (за інформацією обленерго) генеруючі установки – введені в експлуатацію (земельні ділянки оформлювали на переселенців): 30 одиниць X 30 кВт = 900 кВт, 40 одиниць X 30 кВт = 1 200 кВт (це одне псевдогосподарство). Генеруючі установки – знаходяться на стадії завершення: 30 одиниць X 30 кВт = 900 кВт, 40 одиниць X 30 кВт = 1 200 кВт (це ще одне псевдогосподарство). Жодних споруд немає! Відповідно, ніякого власного споживання, лише земельна ділянка. Аналогічні приклади Одеська, Запорізька, Кропивницька й інші області. При цьому приєднання відбувалося за тарифами стандартного приєднання для населення!" - зазначив Домбровський.

Голова комітету ВР з питань ПЕК звернув увагу на те, що такі "домогосподарства" фактично займаються фіктивною підприємницькою діяльністю, адже "діяльність проводиться без ліцензії; діяльність без звітності; не потрібно реєструвати "підприємство". Такі псевдодомогосподарства підтримувати не буду!" - наголосив він.

Олександр Домбровський навів приклади з досвіду європейських країн, в яких діють аналогічні запобіжники від зловживань – "зелений" тариф поширюється лише на домашні сонячні електростанції, які розміщені на дахах і фасадах споруд.

"В Австрії "зелений" тариф застосовується для сонячних електростанцій потужністю від 5 кВт до 200 кВт, які встановлені винятково на дахах або фасадах будівлі. В Німеччині "зелений" тариф застосовується на відпущену в мережу електроенергію, вироблену СЕС домогосподарств, розміщених тільки на дахах і фасадах будівель", - написав нардеп.

Нагадаємо, 25 квітня Рада прийняла проект закону щодо нової системи підтримки відновлюваної енергетики. За допомогою механізму "зелених" аукціонів нова система підтримки повинна збалансувати інтереси споживачів електричної енергії та учасників ринку, забезпечивши подальший розвиток відновлювальної енергетики та зменшивши зростання фінансового навантаження на кінцеву ціну електричної енергії. На прийнятті цього закону наполягав Європейський банк реконструкції і розвитку (ЄБРР).

Критику низки депутатів викликала поправка №24, запропонована Домбровським, яка позбавляє домашні електростанції, які розміщені на землі, права на отримання "зеленого" тарифу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram