ГоловнаЕкономікаДержава

Росія знайшла джерело потрапляння брудної нафти в "Дружбу"

З'ясувалося, що це приватне підприємство в Самарській області.

Росія знайшла джерело потрапляння брудної нафти в "Дружбу"
Фото: 24tv

Президент російської "Транснефти" Микола Токарєв на зустрічі з президентом РФ Володимиром Путіним заявив, що за брудну нафту в нафтопроводі "Дружба" відповідальне приватне підприємство "Самаратранснефть-терминал" у Самарській області.

"Нещодавно стався серйозний інцидент, пов'язаний зі значним, багаторазовим перевищенням хлорорганіки в нафті, яка транспортується нафтопроводом «Дружба» в напрямку Білорусі, далі в Польщу, Німеччину і південною гілкою через Україну в Словаччину, Чехію і Угорщину. Ми провели службове внутрікорпоративне розслідування в розрахунку знайти джерело, звідки були надходження цих сполук. З'ясувалося, що це приватне підприємство в Самарській області", - цитує Токарєва прес-служба Кремля.

Це підприємство, за словами топ-менеджера "Транснефти", є "своєрідним колектором", збираючи нафту малих виробників в Ульяновській, Оренбурзькій і Самарській областях і потім передаючи її в систему магістральних нафтопроводів.

"У цьому випадку на підприємстві з порушенням усіх технологічних регламентів навмисне злили нафту, яка не пройшла товарну підготовку. Я вважаю, що це шахрайська схема. На сьогодні всі матеріали передано в Управління ФСБ у Самарській області", - заявив Токарєв.

Нагадаємо, перші відомості про неякісну нафту з нафтопроводу "Дружба" з'явилися 19 квітня. Білоруський концерн "Білнафтохім" заявив, що в ній у 10-25 разів були перевищені допустимі показники частки органічних хлоридів.

25 квітня "Укртранснафта" вимушено припинила роботу нафтопроводу "Дружба" у зв'язку з відмовою приймати неякісну російську нафту на приймально-здавальній ділянці "Будковце" (Словаччина) і через відсутність вільних резервуарів на приймально-здавальній ділянці нафти "Фенешлітке" (Угорщина).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram