ГоловнаЕкономікаДержава

Україна запропонує РФ забронювати 60 млрд кубометрів транзитних потужностей на 10 років, - Вітренко

За новим контрактом, Україна отримуватиме близько 2-3 млрд доларів на рік.

Україна запропонує РФ забронювати 60 млрд кубометрів транзитних потужностей на 10 років, - Вітренко
Юрий Витренко
Фото: facebook/Новое Время

Україна на тристоронніх газових переговорах запропонує Росії забронювати 60 млрд кубометрів транзитних потужностей на рік на 10 років.

Про це повідомив на брифінгу голова наглядової ради найбільшої нафтовидобувної компанії "Укрнафта" Юрій Вітренко, передають "Українські Новини".

"Крім контракту на бронювання потужностей, "Газпром" повинен підписати контракт як російський оператор газотранспортної системи (ГТС) і подати контракт з українським оператором. Потім "Газпром" як компанія, яка торгує газом, повинен забронювати 60 млрд кубометрів потужностей транспортування газу через Україну в Європу, а також 30 млрд куб. м потужностей буде бронюватися під інші компанії. Або тим самим "Газпромом", тільки на короткостроковій основі", - сказав він.

Вітренко також зазначив, що, за новим контрактом, Україна отримуватиме близько 2-3 млрд доларів на рік.

Нагадаємо, віце-президент Єврокомісії з Енергетичного союзу Марош Шефчович готовий провести наступні тристоронні переговори між Україною, РФ і ЄС з питання транзиту газу через Україну в країни Європи у травні. Голова "Нафтогазу України" Андрій Коболєв також говорив, що очікує відновлення переговорів з РФ щодо транзиту в травні, після виборів Президента.

Росія пов'язує продовження транзиту газу через Україну з політичною стабільністю та досягненням домовленостей "Нафтогазу" і "Газпрому".

НАК готовий скоротити позовні вимоги до "Газпрому" з 12 млрд доларів до 2 млрд доларів у разі укладення довгострокового контракту з транзиту. Також Коболєв заявляв, що "Нафтогаз" готовий відмовитися або переглянути позов до "Газпрому" у Стокгольмському арбітражі щодо транзиту газу в разі укладення довгострокового транзитного контракту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram