ГоловнаЕкономікаДержава

На Prozorro запрацював державний інтернет-магазин у тестовому режимі

Весь процес закупівель буде схожий на замовлення через Amazon.

На Prozorro запрацював державний інтернет-магазин у тестовому режимі
Фото: picjumbo.com

25 квітня система Prozorro представила пілотний проект E-каталогів. Тепер державні замовники зможуть окремі ліки та медичні препарати купувати, як у звичайному інтернет-магазині. Про це повідомляє прес-центр Кабміну.

Весь процес закупівель буде схожий на замовлення через Amazon. У замовника буде можливість переглянути цінові пропозиції і вибрати потрібний товар. У свою чергу постачальник його відправить. При цьому звіт про результати закупівлі система сформує автоматично.

Для участі в таких тендерах досить буде пройти кваліфікацію товару, потрапити в каталог і чекати на замовлення. Зазначено, що електронні каталоги будуть поширюватися тільки на закупівлі до 200 000 гривен.

Повідомляють, що в державному інтернет-магазині можна буде придбати найпопулярніші серед державних замовників товари: деякі ліки, шприци, рукавички та інші фармацевтичні вироби, а також папір, товари для друку і комп'ютерне обладнання.

За закупівлі фармпродукції буде відповідати державне підприємство "Медичні закупівлі України". Рештою закупівель займатиметься державна установа "Професійні закупівлі".

"Впровадження Е-каталогів - ще один крок до ефективних і прозорих закупівель. Це своєрідний Amazon для державних закупівель. Шприци, бинти, інші медичні вироби та ліки можна буде замовити онлайн - за адекватною ціною, з перевіреною якістю і з мінімальним адміністративним навантаженням. Пілотний проект допоможе вивчити ринок і потреби медустанов і, нарешті, врегулювати цей елемент закупівель", - зазначила в.о. міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун.

У рамках пілотного проекту постачання відбуватимуться поки що тільки для київських замовників. Після тестування і аналізу роботи цього інструменту електронні каталоги будуть доопрацьовані, а перелік товарів і географія замовників - розширені.

Зазначено, що, розробляючи державний електронний магазин, експерти досліджували досвід провідних країн, які мають такий функціонал, зокрема Великобританії, Португалії, Австрії, Данії, Італії.

Нагадаємо, 22 квітня 2019 року Державна служба геології та надр України продала через систему "Прозорро.Продажі" сім родовищ за 143 млн гривень за стартової ціні 100 млн гривень. Найдорожчим лотом виявилося Пержанське родовище берилієвих руд. Воно дісталося Пержанській рудній компанії за 76 млн гривень при стартовій ціні 60,91 млн гривень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram