ГоловнаЕкономікаФінанси

Гонтарева: скасування націоналізації ПриватБанку призведе до колапсу

Держава забере з банку 155 млрд гривень - і він збанкрутує.

Гонтарева: скасування націоналізації ПриватБанку призведе до колапсу
Фото: EPA/UPG

Колишня голова Національного банку України Валерія Гонтарева вважає, що скасування націоналізації ПриватБанку призведе до фінансового колапсу.

Про це вона сказала в інтерв'ю "Радіо Свобода", назвавши рішення Окружного адміністративного суду Києва "повним беззаконням".

"У разі скасування націоналізації буде реституція - і держава забере влиті в банк 155 млрд гривень, після чого банк буде негайно визнано неплатоспроможним і буде ліквідовано. Я сподіваюся, що такого сценарію ніхто не допустить, бо це просто фінансовий колапс. Тому вірю, що правда восторжествує", - заявила Гонтарева.

За її словами, три "повністю неправомірні рішення судів про ПриватБанк" свідчать про правове свавілля.

Нагадаємо, що Гонтарева очолювала Національний банк у період, коли держава врятувала ПриватБанк від банкрутства, націоналізувавши його.

21 грудня 2016 року ПриватБанк перейшов у держвласність. Держава отримала 100% у його капіталі і витратила десятки мільярдів гривень на його докапіталізацію.

За оцінкою Національного банку, весь корпоративний портфель ПриватБанку перед націоналізацією складався з інсайдерських кредитів, тобто виданих структурам, пов'язаним з колишніми акціонерами, основні з яких - це Коломойський і його бізнес-партнер Геннадій Боголюбов.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram