ГоловнаЕкономікаФінанси

Голова правління ПриватБанку не вірить, що банк повернуть Коломойському

Петр Крумханзл переконаний, що банк повинен бути поза політикою.

Голова правління ПриватБанку не вірить, що банк повернуть Коломойському
Петр Крумханзль
Фото: Сергей Нужненко

Голова правління ПриватБанку Петр Крумханзл сумнівається, що банк повернуть екс-власнику Ігорю Коломойському.

Про це він розповів в інтерв'ю LIGA.net.

Відзначають, що Крумханзл поговорив з журналістами видання, коли вже було зрозуміло, що Володимир Зеленський стане новим президентом України. На той момент Коломойський ще не почав вигравати ключові суди про націоналізацію Привату, але вже заявив про бажання щонайменше отримати компенсацію в розмірі $2 млрд за втрату банку.

"Я впевнений, що банк неможливо повернути колишнім власникам", - сказав голова правління банку.

"По-перше, банк поза політикою. А що стосується зміни власника, то ми неодноразово заявляли, що єдиним юридично і практично можливим шляхом виходу Мінфіну з числа акціонерів є продаж банку міжнародному інвестору. Це наша стратегічна мета", - додав він.

Крумханзл також розповів, що не бере участі в управлінні дочками банку в Латвії і на Кіпрі.

"Ми не беремо участі в управлінні латвійським ПриватБанком. Знаю, що в будь-якому випадку наш пакет акцій буде продано. На Кіпрі в нас філія - зараз ми рухаємося в бік мінімізації його діяльності", - зазначив він.

Нагадаємо, 18 грудня 2016 року уряд прийняв рішення про націоналізацію ПриватБанку. Держава отримала 100% у його капіталі, а фінустанова була докапіталізована на суму 116,8 млрд гривень. Наприкінці червня 2017 року Кабмін вирішив докапіталізувати банк ще на 38,5 млрд гривень на підставі пропозицій Нацбанку і висновку незалежного аудитора - компанії EY.

4 грудня 2018 року в Високому суді Лондона було винесено офіційне рішення у справі про позов "ПриватБанку" до його екс-власників. Суддя дозволив банку оскаржити рішення суду першої інстанції в питанні юрисдикції. Суд визнав, що банк став жертвою масштабних шахрайських дій, але дійшов висновку, що не має юрисдикції для розгляду позову банку проти його колишніх акціонерів.

У лютому екс-власники банку Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов, а також компанія Triantal investments LTD оскаржили в суді націоналізацію фінансової установи. Позов спрямований проти українського уряду.

18 квітня Окружний адмінсуд Києва за позовом Коломойського визнав націоналізацію банку незаконною. Нацбанк і Мінфін заявили, що подадуть апеляцію після офіційного оприлюднення рішення суду і впевнені в своїй правоті.

20 квітня Печерський райсуд Києва визнав недійсним договір про особисте поручительство Коломойського за кредитами рефінансування, які були видані ПриватБанку до входження держави в його капітал.

<a href="https://lb.ua/go.php?url=aHR0cDovL3d3dy5saWdhLm5ldC8iJmd0O9CY0YHRgtC+0YfQvdC40LombHQ7L2EmZ3Q7PC9w">

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram