ГоловнаЕкономікаФінанси

Суд скасував 9,2 млрд грн поруки Коломойського за ПриватБанк

Це вже третє рішення проти держави за три дні.

Суд скасував 9,2 млрд грн поруки Коломойського за ПриватБанк
Фото: Макс Левин

Печерський райсуд Києва визнав недійсним договір про особисту поруку Ігоря Коломойського за кредитами рефінансування, які були видані ПриватБанку до входження держави в його капітал.

Про це повідомила прес-служба НБУ.

2015 року Коломойський, будучи співвласником ПриватБанку, уклав з Національним банком договори особистої поруки про погашення п'яти кредитів рефінансування ПриватБанку, отриманих за період 2008-2014 років. Фактично, він узяв на себе особисті зобов'язання з погашення заборгованості банку перед НБУ, яка на сьогодні становить 9,2 млрд грн.

У вересні 2017 року, вже після націоналізації ПриватБанку, Коломойський звернувся до суду з вимогою розірвати договори поруки, і Печерський суд задовольнив позов.

НБУ має намір оскаржити рішення в апеляційній інстанції, але при цьому він вказує на негативну тенденцію в справах щодо ПриватБанку, оскільки це вже третє судове рішення не на користь держави за останні три дні.

"Чергове рішення суду створює правову невизначеність, а отже, і потенційні ризики для фінансової стабільності в Україні в майбутньому. Це рішення суду також ускладнює захист інтересів держави в судових процесах в інших юрисдикціях з відшкодування збитків, заподіяних банку і державі колишніми власниками ПриватБанку", - заявив начальник управління претензійно-позовної роботи юридичного департаменту Національного банку Віктор Григорчук.

Нагадаємо, 21 грудня 2016 року ПриватБанк перейшов у держвласність. Держава отримала 100% у його капіталі й витратила десятки мільярдів гривень на його докапіталізацію.

За оцінкою Національного банку, весь корпоративний портфель ПриватБанку перед націоналізацією становили інсайдерські кредити, тобто видані структурам, пов'язаним з колишніми акціонерами, основні з яких - це Коломойський і його бізнес-партнер Геннадій Боголюбов.

Протягом перемов про націоналізацію ПриватБанку уряд погодився реструктуризувати кредити Коломойського і Боголюбова на 10 років з поквартальною виплатою відсотків. При цьому до 1 липня 2017 року колишні акціонери мали довнести застави за цими кредитами. Вони цього не зробили.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram