ГоловнаЕкономікаФінанси

Євросоюз прокоментував рішення суду щодо Приватбанку

Міжнародні партнери будуть уважно стежити за розвитком подій.

Євросоюз прокоментував рішення суду щодо Приватбанку
Фото: РБК

У представництві Євросоюзу в Україні прокоментували рішення суду, яким визнано націоналізацію Приватбанку незаконною.

"І хоча це (націоналізація, - ред.) вимагало вливання близько 160 млрд грн коштів українських платників податків заради відновлення платоспроможності банку, це забезпечило довгострокову життєздатність Приватбанку, захистило гроші мільйонів українських громадян і зміцнило економічне здоров'я країни", - йдеться в заяві ЄС щодо Приватбанку.

В ЄС нагадали, що в 2016 році міжнародні партнери України підтримали рішення уряду і Національного банку України (НБУ) націоналізувати Приватбанк на прохання колишніх власників як єдиний ефективний метод захисту вкладників банку - українського народу і бізнесу.

"Ми вітаємо реформу корпоративного управління Приватбанку на чолі з незалежною наглядовою радою, а також трансформацію його бізнес моделі, що вже призвело до посилення ефективності і стабільності всієї банківської системи", - йдеться в заяві.

ЄС продовжує підтримувати зусилля НБУ щодо реформування фінансового сектора України, в тому числі шляхом впровадження принципів розумного корпоративного управління, а також зусилля Міністерства фінансів з реформування корпоративного управління в державних банках.

"Важливо, щоб влада продовжувала свої зусилля для стягнення збитків від колишніх власників та пов'язаних сторін збанкрутілих банків. Звинувачення і судовий розгляд повинні повною мірою використовувати висновки звіту Kroll, які були замовлені НБУ. Міжнародні партнери України будуть уважно стежити за розвитком подій в цій сфері", - йдеться в заяві.

18 квітня 2019 року Окружний адміністративний суд Києва задовольнив позов Ігоря Коломойського до Національного банку України та Кабінету Міністрів про незаконність націоналізації Приватбанку. Рішення не набрало чинності і може бути оскаржене в апеляційній інстанції.

США і ЄБРР запевнили владу України в підтримці націоналізації Приватбанку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram