ГоловнаЕкономікаФінанси

Нацбанк відзначає коливання на валютному ринку після рішення щодо Приватбанку

НБУ докладає максимум зусиль для недопущення паніки.

Нацбанк відзначає коливання на валютному ринку після рішення щодо Приватбанку
Фото: Сергей Нужненко

Національний банк України зафіксував негативні коливання на валютному ринку після рішення Окружного адмінсуду Києва за позовом Ігоря Коломойського про визнання націоналізації Приватбанку незаконною.

Про це заявив глава НБУ Яків Смолій під час засідання РНБО, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"...Ми не можемо прогнозувати сьогодні, як це (рішення суду - ред.) вплине на курс, хоча деякі коливання відчувалися сьогодні. Різниця між ранком і закриттям міжбанківського ринку була плюс 15 копійок - в співвідношенні долара до гривні", - сказав Смолій.

Він зазначив, що НБУ докладає максимум зусиль для недопущення паніки: "Ми робимо все можливе, щоб нне допустити паніки, не допустити поки що інформаційного впливу, що сьогодні з'явилося, на стабільність банківської системи".

Як уточнив Яків Смолій, за попередніми висновками, в разі скасування рішення про націоналізацію Приватбанку, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб доведеться виплатити вкладниками близько 100 млрд грн.

Як повідомлялося, уряд України за пропозицією НБУ і колишніх акціонерів Приватбанку, найбільшими з яких на той момент були Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов, 18 грудня 2016 року ухвалив рішення про націоналізацію цієї найбільшої на українському ринку фінустанови.

Окружний адмінсуд Києва 18 квітня 2019 року за позовом Коломойського визнав націоналізацію банку незаконною. Нацбанк і Мінфін заявили, що подадуть апеляцію після офіційного оприлюднення рішення суду і впевнені в своїй правоті.

Згідно з даними НБУ, на 1 січня 2019 року Приватбанк за розміром загальних активів посідав 1-е місце (525,248 млрд грн) серед 77 банків, що діяли в країні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram