ГоловнаЕкономікаДержава

Україна залишилася в десятці "нещасних" економік світу

Перше місце - у Венесуели з приголомшливою інфляцією 8000000%.

Україна залишилася в десятці "нещасних" економік світу
Фото: пресс-служба НБУ

Україна вкотре увійшла в топ-10 найбільш "нещасних" економік у світі. Зараз вона поступається тільки Венесуелі, Аргентині, ПАР, Туреччині і Греції.

Про це свідчить Індекс нещастя, підготовлений виданням Bloomberg на підставі даних із 62 країн.

Індекс нещастя (або в іншому перекладі "Індекс негараздів" - Misery Index) є сумою безробіття й інфляції. Для України він становить 17,3, рік тому було 19,7 через вищі темпи інфляції.

Найнещаснішою економікою п'ятий рік поспіль визнано Венесуелу через гіперінфляцію. Дані про інфляцію влада цієї країни не подавала з 2016 року, але в Bloomberg прогнозують, що цей показник сягне цьогоріч приголомшливих 8000000%.

Слідом за Венесуелою, як і рік тому, розташувалися Аргентина і Південна Африка.

Найменш "нещасною" виявилася економіка Таїланду, хоча Bloomberg обумовлює, що в країні свої особливості підрахунку рівня безробіття, тож результат менш приголомшливий, ніж друге місце Швейцарії (рік тому було четверте) чи Сінгапуру і Японії, що замикають топ-3.

Індекс нещастя (Misery Index) будується на даних про зростання цін і рівня безробіття. Цей показник запропонував американський економіст Артур Окун наприкінці 1960-х. Окун працював радником 36-го президента США Ліндона Джонсона і керував Радою економічних консультантів при Білому домі. Індекс нещастя дозволяв нашвидкуруч оцінити зміну якості життя в країні в цілому і в окремих штатах.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram