ГоловнаЕкономікаФінанси

США і ЄБРР прокоментували рішення суду про ПриватБанк

Захід заявив про підтримку Нацбанку і Міністерства фінансів України.

США і ЄБРР прокоментували рішення суду про ПриватБанк
Фото: www.jpautoceste.ba

Міжнародні партнери України, серед яких Європейський банк реконструкції і розвитку і США, випустили заяву, в якій нагадали про свою підтримку націоналізації ПриватБанку.

"2016 року міжнародні партнери України підтримали рішення про націоналізацію ПриватБанку на прохання колишніх власників як єдиний метод захисту вкладників банку і збереження стабільності фінансової системи. Хоча для цього знадобилося інвестувати близько 160 млрд грн коштів українських платників податків, щоб відновити платоспроможність банку, цей захід забезпечив довгострокову життєздатність ПриватБанку, захистив гроші мільйонів українських громадян і зміцнив економічне становище країни", - йдеться в заяві, опублікованій після рішення Окружного адмінсуду Києва про незаконність націоналізації.

"У цьому світлі ми вітаємо реформу корпоративного управління ПриватБанку, очолюваного незалежною Наглядовою радою, і трансформацію моделі його господарської діяльності, які вже забезпечили підвищення ефективності і стабільності всієї банківської системи. Ми продовжуємо підтримувати зусилля НБУ в реформування фінансового сектору України, зокрема шляхом запровадження принципів розсудливого корпоративного управління, і зусилля Міністерства фінансів з реформування корпоративного управління в державних банках. Важливо, щоб влада продовжувала докладати ці зусилля для відшкодування збитків колишніми власниками і пов'язаними особами збанкрутілих банків", - сказано в повідомленні.

Міжнародні партнери України пообіцяли ретельно стежити за подіями в цій сфері.

Нагадаємо, 18 грудня 2016 року уряд прийняв рішення націоналізувати ПриватБанк. Держава отримала 100% у його капіталі, а фінустанова була докапіталізована на суму 116,8 млрд гривень. Наприкінці червня 2017 року Кабмін вирішив докапіталізувати банк ще на 38,5 млрд гривень на підставі пропозицій Нацбанку і висновку незалежного аудитора - компанії EY.

18 квітня 2019 року Окружний адміністративний суд Києва задовольнив позов Ігоря Коломойського до Національного банку України та Кабінету Міністрів про незаконність націоналізації ПриватБанку. Рішення не набуло чинності і може бути оскаржено в апеляційній інстанції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram