ГоловнаЕкономікаДержава

Порошенко підписав Кодекс про процедури банкрутства через півроку після його прийняття

Фізичні особи зможуть оголошувати банкрутство.

Порошенко підписав Кодекс про процедури банкрутства через півроку після його прийняття
Фото: president.gov.ua

Президент Петро Порошенко 15 квітня підписав прийнятий ще в жовтні минулого року Кодекс про процедури банкрутства.

Про це він повідомив на зустрічі з представниками бізнесу.

"Я сьогодні підписав закон про банкрутство. Незважаючи на те, що ми мали кілька питань щодо організаційного оформлення, я думаю, що ми на рівні нормативних документів знайдемо можливість. У нас є позиція ВР, комітету, і я дуже вдячний уряду за принципову позицію", - сказав Порошенко.

Кодекс про процедури банкрутства складається з двох частин: "Корпоративне банкрутство" і "Відновлення платоспроможності фізичної особи".

Головне нововведення кодексу - це введення процедури банкрутства та відновлення платоспроможності фізичної особи. Ініціювати процедуру банкрутства зможе тільки боржник, кредитор не матиме такої можливості. У рамках банкрутства неможливо буде відібрати єдине житло боржника (квартира до 60 квадратних метрів або будинок до 120 квадратних метрів), а також кошти на пенсійних рахунках або у фондах соціального страхування.

У той самий час приховування доходів і активів буде підставою для відмови у списанні боргу.

Частина, присвячена корпоративному банкрутству, передбачає ліквідацію зайвих бар'єрів і спрощення доступу до процедур, зокрема самого боржника, збільшення можливості для санації і створення ефективних механізмів позасудового врегулювання, виключення всіх положень, які можуть розглядатися як підстава для звільнення від боргів, крім випадків, коли кредитори погоджуються на це, об'єднання мирової угоди і санації в єдину процедуру.

Також кодекс пропонує надати забезпеченим кредиторам право ініціювати справу про банкрутство, передбачити можливість участі забезпечених кредиторів у голосуванні під час прийняття рішень, встановити, що під час процедури санації боржника за клопотанням забезпеченого кредитора суд може прийняти рішення про припинення дії мораторію на його вимогу, якщо предмет забезпечення не використовуватиметься для процедури санації боржника.

Кодексом пропонується передати ключові повноваження від комітету кредиторів до зборів кредиторів, зменшити кворум для повторного проведення перших зборів, якщо перша спроба не вдалася через неявку кредиторів з необхідною кількістю голосів; ввести голосування за затвердження плану санації класами кредиторів, забезпечити участь кредиторів у виборі арбітражного керуючого, встановити обов'язок арбітражного керуючого розкривати кредиторам інформацію про фінансовий стан боржника і під час провадження у справі про банкрутство через Інтернет; встановити пріоритетність вимог поточних кредиторів перед конкурсними.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram