ГоловнаЕкономікаДержава

Суд готовий визнати націоналізацію ПриватБанку незаконною

Рішення буде оприлюднено, ймовірно, ще до другого туру або наступного дня після нього.

Суд готовий визнати націоналізацію ПриватБанку незаконною
Фото: EPA/UPG

В Окружному адміністративному суді міста Києва під головуванням судді Павла Вовка готується рішення про визнання націоналізації ПриватБанку незаконною. Про це йдеться в матеріалі "Приват для президента", опублікованому на LB.ua. Ймовірна дата оголошення рішення - 18 квітня. Однак як сказано в тексті, його, можливо, перенесуть на 22 квітня (наступний день після виборів) через побоювання, що Петро Порошенко зможе «відмотати» рішення.

У команді Порошенка таку ймовірність визнають.

«На жаль для нас, рішення буде абсолютно правовим. Навряд чи ви знайдете хоч одного кваліфікованого юриста, який скаже, що воно сфабриковане, «притягнуте за вуха»", - йдеться в тексті з посиланням на члена команди чинного президента. За його словами, це пов'язано з тим, що на етапі націоналізації Нацбанк часто діяв «на межі повноважень».

Нагадаємо, 18 грудня 2016 року уряд прийняв рішення націоналізувати ПриватБанк. Держава отримала 100% у його капіталі, а фінустанову докапіталізували на 116,8 млрд гривень.

Наприкінці червня 2017 року Кабінет Міністрів вирішив докапіталізувати банк іще на 38,5 млрд гривень на підставі пропозицій НБУ і висновку незалежного аудитора - компанії EY. Екс-власники банку Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов, а також компанія Triantal investments LTD оскаржили в суді націоналізацію фінансової установи. Позов подано проти українського уряду і розглядається Окружним судом з червня 2017 року в закритому режимі. Усього в українських судах зараз понад 150 позовів щодо ПриватБанку від обох сторін.

Днями Ігор Коломойський заявив, що ПриватБанк його більше не цікавить, але він хоче отримати грошову компенсацію від держави в розмірі двох мільярдів доларів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram