ГоловнаЕкономікаДержава

Fitch підтвердив рейтинг "Нафтогазу" на рівні В-

Агентство не врахувало отримання $2,6 млрд від "Газпрому", відповідно до рішення Стокгольмського суду.

Fitch підтвердив рейтинг "Нафтогазу" на рівні В-
Фото: Радио Свобода

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings підтвердило довгострокові рейтинги дефолту емітента (РДЕ) НАК "Нафтогаз України" на рівні "B-" зі стабільним прогнозом.

Про це повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Підтвердження відображає міцні зв'язки "Нафтогазу" з єдиним акціонером - Україною ("B-"/стабільний)...", - йдеться в повідомленні агентства в п'ятницю ввечері.

Fitch додає, що рейтинг також враховує слабкий профіль ліквідності "Нафтогазу", але загалом відносно низький левередж, а також деяку невизначеність, пов'язану з внутрішніми цінами на газ, анбандлінгом і політичним ризиком.

Агентство вказує, що держава як і раніше гарантує значну частину боргу "Нафтогазу" - 30% валового боргу компанії на кінець 2018 року, а фінансові показники компанії ретельно контролюються МВФ, основним кредитором України, який стимулює уряд забезпечувати адекватне фінансування НАК.

На думку агентства, більш сильні фінансові результати "Нафтогазу" в 2016-2018 роках можуть бути нестійкими в довгостроковій перспективі, оскільки залежать від зовнішніх чинників. Fitch також виключає зі своїх прогнозів компенсацію урядом різниці в цінах, за якими компанія продає газ населенню і промисловості.

Що стосується анбандлінгу, очікуваного в 2020 році, то Fitch не передбачає для НАК жодних доходів від транзиту або будь-якої компенсації за розділені активи. Ще однією причиною виключення транзитних доходів з оцінки компанії в майбутньому, на яке вказує агентство, - закінчення терміну дії контракту з "Газпромом". На думку Fitch, після 2020 року "Нафтогаз" буде фокусуватися на внутрішньому ринку: продаж і зберігання газу, продаж нафтопродуктів та СПГ, а також видобуток газу.

Агентство також консервативно не враховує в своїх оцінках отримання українською компанією $2,6 млрд від "Газпрому", відповідно до рішення Стокгольмського арбітражу, оскільки терміни не визначені.

Нагадаємо, 28 лютого 2018 року Стокгольмський арбітраж виніс рішення за позовом "Нафтогазу" проти "Газпрому", згідно з яким російський газовий монополіст повинен виплатити українській стороні 2,6 млрд доларів компенсації за недопоставлений обсяг транзитного газу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram