ГоловнаЕкономікаДержава

Порошенко спрогнозував зниження ціни на газ до 2023 року

"Поточна ситуація на ринку на сьогодні дозволяє не підвищувати ціни".

Порошенко спрогнозував зниження ціни на газ до 2023 року
Фото: пресс-служба президента

Президент Петро Порошенко прогнозує, що до 2023 року Україна може стати енергетично незалежною і перестати імпортувати газ, що призведе до зниження цін на газ.

Про це він повідомив в інтерв'ю телеканалу "Україна".

"На сьогодні змінилися оптові ціни на газових ринках. Було відповідне повідомлення і українського уряду, і НАК "Нафтогаз", що поточна ситуація дозволяє не підвищувати тарифи... Поточна ситуація на ринку на сьогодні дозволяє не підвищувати ціни", - сказав він.

На запитання про те, чи дозволяє ситуація знизити ціни, Порошенко відповів, що він не популіст.

"У нас є країни в світі, які знизили ціни на газ і бензин у 4-6 разів. Назва цієї країни - Венесуела. Це призвело до тотального зубожіння людей, їм нічого їсти, у них зупинилися підприємства", - відповів він.

Водночас Порошенко заявив, що зниження цін можливе за досягнення енергетичної незалежності, що, за його оцінками, може відбутися до 2023 року.

"Ми менше почали споживати газу. За контрактом 2009 року Україна була одягнена в ярмо: брали чи ні, але за 42 млрд кубів повинні були заплатити. Знаєте, скільки Україна спожила в 2017 році? 14 млрд. В 2018 - 10,5 млрд. Якщо наша програма підвищення енергоефективності, енергозбереження, збільшення вітчизняного видобутку буде продовжена, то починаючи з 2023 року, Україна буде енергетично незалежною - ми перестанемо купувати імпортний газ. І це буде крок для реального ринкового зниження купівельної ціни на газ", - сказав він.

Нагадаємо, що Кабінет міністрів 19 жовтня 2018 року ухвалив постанову про поетапне підвищення ціни на газ для населення з листопада. Згідно з документом, з 1 листопада ціна на газ для населення зросте на 23% до 8 550 гривень/тис. куб. м. Наступний етап підвищення заплановано на 1 травня 2019 року, коли ціна підвищиться приблизно до 10 тис. гривень.

З 1 січня 2020 року ціна газу для населення зрівняється з ціною для промислових споживачів за умови передоплати до періоду постачання і становитиме близько 12 тис. гривень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram