ГоловнаЕкономікаБізнес

Регулятор перевірить облгази через саботаж добового балансування

Уже виявлено факти перепродажу пільгового газу.

Національна комісія з регулювання сфери енергетики і комунальних послуг попросила в Держрегуляторної служби дозволу на позапланову перевірку 30 облгазів на предмет дотримання норм кодексу ГТС.

Про це повідомила голова регулятора Оксана Кривенко.

"НКРЕКП звернулася в Державну регуляторну службу з проханням дозволити провести позапланову перевірку роботи 30 операторів газорозподільних систем у режимі добового балансування. У разі отримання дозволу буде досліджено дотримання норм кодексу ГТС", - заявили в НКРЕКП.

Голова правління "Нафтогазу" Андрій Коболєв повідомив, що звернення НКРЕКП пов'язане зі скаргою "Укртрансгазу".

"Облгази роблять усе можливе, щоб дискредитувати й ускладнити роботу системи добового балансування. Це не дивно, адже завдяки їй уже виявлено факти перепродажу пільгового газу для комерційних цілей, стають очевидними інші зловживання", - написав Коболєв у фейсбуці.

Нагадаємо, що з 1 березня 2019 року ринок газу України перейшов з місячного балансування на добове.

Це одна з ключових реформ в енергетичній галузі, завдяки якій Україна тепер повністю синхронізована з Європою в режимі роботи газового ринку.

Добове балансування передбачає щоденний розрахунок позитивного або негативного небалансу замовників послуг транспортування природного газу. Мета такої реформи - зробити ринок природного газу прозорим і конкурентним, а також уніфікувати роботу оператора ГТС України з операторами країн Європи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram