ГоловнаЕкономікаДержава

Коболєв: ціна на газ для населення з квітня буде вищою за ринкову

Голова "Нафтогазу" запропонував скасувати режим ПСЗ.

Коболєв: ціна на газ для населення з квітня буде вищою за ринкову
Фото: EPA/UPG

Голова правління "Нафтогазу України" Андрій Коболєв повідомив, що ціна на газ для населення з квітня буде вищою за ринкову.

Про це йдеться в фейсбуці Коболєва.

"Ціна на європейському ринку за останні місяці знизилася настільки, що з квітня українські газові трейдери, ймовірно, будуть пропонувати газ за ціною нижчою, ніж поточна ціна, встановлена для населення в постанові про ПСЗ [поставка за спеціальними зобов'язаннями]. З урахуванням ПДВ і витрат на транспортування і поставку ціна виходить на рівні приблизно 8380 грн/тис. кубометрів, а населення платить за 8550 грн (або більше, тому що газзбути маніпулюють з обсягами і нормами)", - написав голова "Нафтогазу".

Він вважає, що виходом із ситуації може стати скасування режиму ПСЗ і відкриття ринку побутових споживачів для конкуренції між постачальниками.

Нагадаємо, Кабінет Міністрів 19 жовтня 2018 року прийняв постанову про поетапне підвищення ціни на газ для населення з листопада. Згідно з документом, з 1 листопада ціна на газ для населення зросла на 23% - до 8550 гривень/тис. куб. м. Наступний етап підвищення заплановано на 1 травня 2019 року, коли ціна підвищиться приблизно до 10 тис. гривень.

З 1 січня 2020 року ціна газу для населення зрівняється з ціною для промислових споживачів за умови передоплати до періоду поставки і становитиме близько 12 тис. гривень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram