ГоловнаЕкономікаДержава

НБУ перегляне критерії визначення системно важливих банків

"Нові підходи повинні точніше відображати значимість банків для ринку".

НБУ перегляне критерії визначення системно важливих банків
НБУ пересмотрит критерии определения системно важных банков
Фото: пресс-служба НБУ

Національний банк вирішив змінити критерії, за якими щорічно визначає системно важливі банки на наступний рік.

Про це повідомляють на сайті НБУ.

"Відповідне рішення пов'язане з необхідністю врахування міжнародної практики у визначенні критеріїв системної важливості, зокрема рекомендацій Європейського наглядового органу (EBA - European Banking Authority). Нові підходи повинні точніше відображати значимість банків для ринку", - йдеться в повідомленні.

Упродовж березня-квітня НБУ завершить оновлення методології оцінки.

Оновлені критерії, а також затверджений відповідно до них перелік системно важливих банків на 2020 рік, будуть оприлюднені на сайті Нацбанку до 1 червня 2019 року.

Перенесення термінів для визначення системно важливих банків закріплене постановою правління НБУ №46 "Про внесення зміни до Положення про порядок визначення системно важливих банків", яка затверджена і набуває чинності 28 лютого 2019 року.

Нагадаємо, відповідно до чинних критеріїв з 2016 року, системно важливими банками незмінно визначалися ПриватБанк, Укрексімбанк і Ощадбанк. У 2019 році вони так само мають статус системно важливих.

Системно важливий банк - термін у законодавстві багатьох країн світу, яким визначають банки, банкрутство або неналежне функціонування яких може створити системні ризики для фінансової системи. До системно важливих банків Нацбанк може застосовувати посилені пруденційні вимоги, зокрема підвищені нормативи ліквідності та капіталу.

Це відповідає загальноприйнятій світовій практиці.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram