ГоловнаЕкономікаДержава

Борг "Газпрому" перед "Нафтогазом" збільшився майже на $200 млн

Рік тому Стокгольмський арбітраж задовольнив вимоги "Нафтогазу" про компенсацію.

Борг "Газпрому" перед "Нафтогазом" збільшився майже на $200 млн
Фото: EPA/UPG

Борг російської компанії "Газпром" перед НАК "Нафтогаз України" через невиконання рішення Арбітражного інституту Торгової палати Стокгольма про виплату $2,56 млрд збільшився майже на $200 млн.

Про це повідомив виконавчий директор НАК Юрій Вітренко, інформує прес-служба "Нафтогазу".

"Ми змусимо Газпром виконати рішення арбітражу у транзитній справі і заплатити нам 2,6 млрд доларів плюс відсотки, яких за рік набігло майже 200 млн доларів", - сказав Вітренко.

У повідомленні наголошується, що "Газпром" рівно рік не виконує рішення арбітражу у транзитній справі, ініціювавши його оскарження в апеляційному суді округу Свеа. Слухання по суті і рішення апеляційного суду очікуються в 2020 році.

Водночас "Нафтогаз" почав процеси виконання рішення арбітражу шляхом примусового стягнення боргу "Газпрому" в країнах - Нідерландах, Великобританії, Швейцарії та США, а нещодавно - і в Люксембурзі. Найближчим часом можливі процеси і в інших країнах.

Суди в Нідерландах і Великобританії за зверненням "Нафтогазу" вже заморозили активи російської компанії.

Нагадаємо, 28 лютого Стокгольмський арбітраж задовольнив вимоги "Нафтогазу" про компенсацію за недопоставлені російським "Газпромом" обсяги газу для транзиту. За результатами двох арбітражних проваджень у Стокгольмі "Газпром" повинен сплатити $2,56 млрд дол. США на користь "Нафтогазу".

НАК раніше повідомляла, що за кожен день несплати боргу нараховується пеня в розмірі понад 0,5 млн доларів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram