ГоловнаЕкономікаФінанси

НБУ заявив, що в нього незаконно відібрали зерновий термінал "Боріваж"

Власник перевалки пов'язаний з колишніми власниками ПриватБанку.

НБУ заявив, що в нього незаконно відібрали зерновий термінал "Боріваж"
Фото: borivage.com

Національний банк заявив, що 31 січня державний реєстратор неправомірно вивів з-під обтяження і припинив договір іпотеки, предметом якого є морський перевалочно-складський комплекс зернових вантажів із причалом в Одеській області (термінал "Боріваж").

Про це йдеться на сайті НБУ.

Таке рішення реєстратор комунального підприємства "Агентство реєстраційних послуг" прийняв на підставі скасованих Верховним Судом влітку 2018 року рішень судів першої та апеляційної інстанції.

"Нацбанк обурений незаконними діями представників ТОВ «Агротермінал Логістик» і державного реєстратора, наслідком яких може стати заподіяння багатомільярдних збитків державі. 11 лютого НБУ подав відповідну скаргу на дії реєстратора в Комісію з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації при Мін'юсті. Також Нацбанком подано в правоохоронні органи заяву про вчинення державним реєстратором і представниками «Агротермінал Логістик» злочину. НБУ вживатиме всіх можливих заходів для відновлення його порушених прав і недопущення заподіяння збитків державі", - заявив начальник управління претензійно-позовної роботи юридичного департаменту НБУ Віктор Григорчук.

Термінал "Боріваж" був переданий Нацбанку в іпотеку в грудні 2014 року пов'язаною з колишніми власниками ПриватБанку компанією "Агротермінал Логістик" як забезпечення наданого банку кредиту рефінансування.

З вересня 2017 року "Агротермінал Логістик" намагається через суд оскаржити договір іпотеки і розірвати його, не бажаючи виконувати зобов'язання майнового поручителя. Позов компанії був задоволений судами першої та апеляційної інстанцій, але 3 липня 2018 року Верховний Суд задовольнив касаційні скарги Національного банку і ПриватБанку, визнавши законним укладений договір іпотеки між НБУ і "Агротермінал Логістик".

У травні 2018 року НБУ подав позов про звернення стягнення на заставне майно.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram