ГоловнаЕкономікаФінанси

Верховний Суд визнав незаконною ліквідацію Златобанку

Фонд гарантування вкладів може втратити контроль над його активами.

Верховний Суд визнав незаконною ліквідацію Златобанку
Фото: zbank.com.ua

Згідно з рішенням Великої палати Верховного Суду від 5 лютого, визнання Златобанку неплатоспроможним було неправомірним.

Про це повідомила прес-служба Фонду гарантування вкладів, який через це рішення може втратити контроль над активами Златобанку.

Скасування рішення про визнання банку неплатоспроможним не відновлює його платоспроможність і не передбачає повернення його на ринок, оскільки це не передбачено законом. Тобто ситуацію, по суті, заводять у глухий кут, заявили у Фонді.

З моменту визнання у 2015 році Златобанку неплатоспроможним Фонд гарантування виплатив близько 825 млн грн майже 14 тис. вкладників. Ліквідаційна маса банку становить 1,6 млрд грн, а загальна сума акцептованих кредиторських вимог - 6,9 млрд грн. Тож недостатність ліквідаційної маси для виконання зобов'язань перед усіма кредиторами складає 5,3 млрд грн.

Втрата Фондом контролю над активами фактично унеможливить задоволення вимог вкладників і кредиторів на суму понад 6,5 млрд грн, у тому числі вкладників-фізичних осіб - понад 1,8 млрд грн, за процедурою, передбаченою законом. Під питанням виявиться також повернення банком Фонду гарантування тих коштів, які були виплачені його вкладникам.

Златобанк на момент банкрутства входив у топ-30 українських банків.

Його власниками були мати і дочка Олена та Ольга Якименко. Установу також пов'язували з бізнесменом Леонідом Юрушевим на підставі того, що Олена Якименко була свого часу топ-менеджером банку "Форум", коли ним володів Юрушев, а сам Златобанк був зареєстрований незабаром після того, як Юрушев продав "Форум" німцям.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram