ГоловнаЕкономікаФінанси

Міжнародні резерви України залишилися на п'ятирічному максимумі

Обсяг валютних запасів перевищує 20 млрд доларів.

Міжнародні резерви України залишилися на п'ятирічному максимумі
Фото: НБУ

Розмір міжнародних резервів України в січні майже не змінився і на 1 лютого становив 20,820 млрд доларів (в еквіваленті).

Про це повідомила прес-служба Національного банку.

Платежі з обслуговування та погашення державного і гарантованого державою боргу в іноземній валюті склали 883,9 млн, з них 808,1 млн доларів - витрати на обслуговування і погашення облігацій внутрішньої держпозики. Ці витрати були частково компенсовані надходженнями від розміщення ОВДП, які становили 620,7 млн доларів.

Чиста купівля валюти НБУ на міжбанку забезпечила поповнення резервів на 136,1 млн доларів.

Переоцінка фінансових інструментів (зміна ринкової вартості і курсу гривні) збільшила їх вартість на 126,3 млн доларів.

НБУ наголосив, що обсяг міжнародних резервів залишається на рівні п'ятирічного максимуму і покриває 3,4 місяця майбутнього імпорту, чого достатньо, аби виконати зобов'язання України і поточні операції уряду та Національного банку.

Нагадаємо, в грудні 2018 року резерви зросли на 3,108 млрд доларів - до 20,820 млрд. Це було пов'язано передусім із надходженнями від Міжнародного валютного фонду, Європейського Союзу і Світового банку на підтримку макрофінансової стабільності і реформ. Зокрема, Україна отримала від МВФ перший транш у розмірі $1,391 млрд у межах нової програми Stand-By Arrangement, а від ЄС і Світового банку - $1,006 млрд (у еквіваленті).

Востаннє стільки валюти в резервах України було ще в жовтні 2013 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram