ГоловнаЕкономікаБізнес

АМКУ почав перевірку облгазів

Операторів газових мереж перевірять через неправдиві суми у платіжках.

АМКУ почав перевірку облгазів
Фото: Politeka

Антимонопольний комітет почав перевірку операторів газорозподільних мереж через донарахування в платіжках за природний газ для приведення спожитих обсягів до стандартних умов.

Про це йдеться на сайті АМКУ.

Дії операторів ГРС планують перевірити на відповідність законодавству про захист економічної конкуренції.

Восени 2018 року більшість операторів газорозподільних мереж у платіжках здійснили донарахування побутовим споживачам обсягів газу в середньому до 1,5%, яке враховувало різницю в приведенні до стандартних умов.

Вузли обліку природного газу в точках передачі газу з газотранспортної системи в газорозподільну систему в автоматичному режимі здійснюють вимірювання при стандартних умовах (20℃), проте лічильники газу в побутових споживачів не здійснюють такої температурної корекції обсягів і вимірюють при фактичній температурі навколишнього середовища. В результаті відбуваються втрати газу, проте вони вже враховані НКРЕКП під час розрахунку тарифу.

Тому Нацкомісія заборонила виставляти платіжки за газ з приведенням до стандартних умов.

На початку січня НКРЕКП також попросила Державну регуляторну службу узгодити позапланові перевірки 20 облгазів, які нараховують побутовим споживачам додаткові обсяги природного газу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram