ГоловнаЕкономікаБізнес

"Укрметалургпром" закликає "Укрзалізницю" переглянути умови продажу металобрухту

"Фіксація вартості на піврічний період суперечить практиці ціноутворення".

"Укрметалургпром" закликає "Укрзалізницю" переглянути умови продажу металобрухту
Фото: mvdlnr.ru

Об'єднання підприємств "Укрметалургпром" закликає АТ "Укрзалізниця" переглянути умови продажу металобрухту. Про це з посиланням на прес-службу "Укрметалургпрому" повідомляє БізнесЦензор.

"АТ "Укрзалізниця" через систему ProZorro планує реалізувати велику партію брухту чорних металів. Однак заявлена ціна металобрухту суттєво завищена і значно перевищує його поточну ринкову вартість, оскільки за останні два місяці світові розцінки на цей вид сировини помітно скоротилися, слідом за чим суттєво знизилася і ціна брухту чорних металів в Україні", - йдеться в повідомленні.

Крім того, фіксація вартості на піврічний період суперечить практиці ціноутворення, оскільки коливання ціни на світовому ринку брухту відбуваються щодня. До аналогічних змін схильна і ціна металобрухту в Україні.

"І "заморожування" ціни на 6 місяців на ринку, де котирування впродовж кварталу можуть коливатися в межах 15-20%, не вигідна ні продавцеві, ні покупцеві. Такий підхід повинен бути замінений на більш гнучкий, прив'язаний безпосередньо до ринку", - повідомляє "Укрметалургпром".

За даними "Укрметалургпрому", умови тендера містять приховані чинники, які можуть призвести до непрогнозованого збільшення витрат покупця металобрухту.

"Зокрема, відвантаження металобрухту передбачається на умовах EXW Склад продавця, однак при цьому відсутній перелік пунктів розташування металобрухту. А непрогнозовані витрати на розвантажувально-навантажувальні роботи і логістику від фактичного місця розташування брухту до пункту призначення значною мірою збільшать витрати покупця", - повідомляє "Укрметалургпром".

Зазначені факти викликають нерозуміння у металургів - учасників ОП "Укрметалургпром".

"В умовах посилення протекціоністської позиції керівництва низки країн і загостреної в результаті цього конкуренції українському металургійному експорту випадає буквально боротися за забезпечення стабільності своєї присутності на світовому ринку сталі, тому покупка сировини за значно завищеними цінами (що автоматично призведе до суттєвого підвищення собівартості готової продукції) для підприємств просто неприйнятна, а негативні наслідки відчує не тільки галузь, а й економіка всієї країни загалом", - заявляє "Укрметалургпром".

"Виходячи з вище викладеного, ОП "Укрметалургпром" закликає АТ "Укрзалізниця" переглянути умови продажу металобрухту та привести їх у відповідність з реальною ринковою ситуацією", - йдеться в повідомленні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram