ГоловнаЕкономікаФінанси

З банку "Богуслав" до банкрутства вивели понад 300 млн грн

Установа луснула два роки тому.

З банку "Богуслав" до банкрутства вивели понад 300 млн грн

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб заявив, що через кредитування пов'язаних осіб зі збанкрутілого банку "Богуслав" було виведено понад 300 млн грн.

Про це йдеться на сайті Фонду.

Під час процедури ліквідації банку "Богуслав" було встановлено, що в 2016-2017 роках банк видавав кредити компаніям, за різними ознаками пов'язаними між собою або з банком. У компаній-позичальників не було власних грошових надходжень у кількості, достатній для обслуговування кредитної заборгованості, вони здійснювали свою діяльність винятково за рахунок отриманих кредитів.

Ці гроші перераховували на рахунки різних підприємств, відкриті в "Богуславі" та інших банках, у рамках угод, що мають ознаки фіктивності. Фонд передбачає, що і створення компаній-позичальників було фіктивним: реальні обсяги операцій за рахунками не відповідають тим, що вказані у фінансовій і податковій звітності; власні необоротні активи в них відсутні або мізерні; оборотні активи переважно складаються з дебіторської заборгованості; господарська діяльність - збиткова або з мінімальним прибутком.

Загальна сума заборгованості цих позичальників становить майже 304 млн грн, тобто 60% від заборгованості за всіма кредитами, виданими банком.

Загальна балансова вартість активів "Богуслава" на момент затвердження ліквідаційної маси становила 623 млн грн, але під час перевірки знайшли всього 242 млн грн. Загальна сума акцептованих кредиторських вимог банку становила 228 млн грн, з них погашені 28 млн грн.

Вкладникам банку на 1 грудня 2018 року виплатили майже 178 млн грн, що становить 97% від суми зобов'язань перед ними.

На 1 листопада 2017 року власниками істотної участі в ПАТ "Банк "Богуслав" були Володимир Романенко (76,5343% акцій) і Наталія Вакуленко (23,4657%).

Згідно з даними Нацбанку України, на 1 липня 2017 року за розміром загальних активів банк "Богуслав" займав 58-ме місце (747,385 млн грн) серед 88 банків, що діяли в країні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram