ГоловнаЕкономікаДержава

Голова польського МЗС: "Північний потік-2" вбиває Україну

"Країна втратить не тільки прибуток, але й гарантію захисту від чергової агресії".

Голова польського МЗС: "Північний потік-2" вбиває Україну
Фото: president.gov.ua

Голова МЗС Польщі Яцек Чапутович в інтерв'ю німецькому виданню Handelsblatt розкритикував російсько-німецький газопровід "Північний потік-2". За його словами, цей проект загрожує безпеці України і свідчить про антиєвропейські позиції Німеччини.

"Газопровід нівелює дію санкцій, "Північний потік-2" вбиває Україну. Коли транзит російського газу через територію України буде припинено, ця країна втратить не тільки значний прибуток, але, перш за все, гарантію захисту від чергової російської агресії", - цитує міністра "Польське радіо".

Чапутович висловив жаль через відсутність спільної європейської позиції в цій справі.

"Польща, США і Європейська комісія представляють проєвропейську позицію, тоді як Німеччина - антиєвропейську. У Німеччині прийнято вважати, що європейська позиція тотожна з німецькою, але у випадку "Північного потоку-2" це не так", - сказав Яцек Чапутович.

Нагадаємо, що "Північний потік-2" може почати роботу вже з 1 січня 2020 року.

Він буде прокладений по Балтійському морю, з'єднає російського постачальника зі споживачами в Європі, його довжина складе понад 1,2 тис. км. Пропускна спроможність - 55 млрд кубометрів газу на рік. Вартість проекту оцінюється майже в 10 млрд євро.

Україна впевнена, що газопровід шкідливий не тільки для економіки України, а й матиме згубні економічні та політичні наслідки для всієї Європи.

Незважаючи на це, в Німеччині заявили, що не мають наміру відмовлятися від цього проекту.

12 грудня Європарламент прийняв резолюцію, в якій закликав зупинити будівництво "Північного потоку-2". США підтримали резолюцію проти розширення "Північного потоку" і закликали Німеччину прислухатися до побоювань сусідів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram