ГоловнаЕкономікаДержава

З 1 січня розпочалася монетизація субсидій і виросла мінімальна зарплата

З 1 січня розпочалася монетизація субсидій і виросла мінімальна зарплата
Фото: korrespondent.net

З 1 січня в Україні розпочалась монетизація субсидій для кінцевого споживача і виросла мінімальна зарплата.

Механізм надання житлових субсидій населенню в грошовій формі передбачає три етапи. З 1 січня в грошовій формі буде надаватися субсидія тим домогосподарствам, які вперше звернуться за її отриманням. З 1 травня субсидії в грошовій формі будуть отримувати всі домогосподарства за неопалювальний сезон, а з 1 жовтня монетизація охопить всіх одержувачів субсидії.

Субсидія від держави буде надходити на персональний акаунт субсидіанта в Державному Ощадному банку. Щомісяця постачальниками комунальних послуг для Ощадбанку будуть формуватися онлайн-платіжки субсидіантів і, згідно з наданою інформацією, банк буде перераховувати субсидію і інформувати субсидіанта SMS-повідомленням про те, скільки залишається заплатити за комунальні послуги. Для субсидіантів будуть створені особисті кабінети, де можна буде відстежити інформацію про розмір нарахованої допомоги, перелік комунальних послуг, які оплачені за рахунок субсидії і залишок коштів.

Всім одержувачам пільг і субсидій потрібно буде в травні повторно подати заяву на монетизацію і декларацію про доходи в управління соціального захисту населення та надати дозвіл на обробку персональних даних.

Тим, хто звернеться за допомогою вперше в 2019 році, в травні вже не потрібно оновлювати документи.

Розмір мінімальної зарплати з 1 січня збільшується на 450 гривень до 4173 гривні. У погодинному розмірі мінімальна зарплата з 1 січня становитиме 25,13 гривні.

При цьому розмір прожиткового мінімуму з січня не збільшується, а залишається на рівні грудневого 2018 року. Так, в січні, як і в грудні минулого року, прожитковий мінімум для працездатних осіб становитиме 1 921 гривню, для осіб, які втратили працездатність - 1 497 гривень, для дітей віком до 6 років - 1 626 гривень, для дітей віком від 6 до 18 років - 2 027 гривень.

Згідно з бюджетом, прожитковий мінімум в 2019 буде підвищуватися двічі - з липня і з грудня.

Для працездатних осіб з 1 липня він становитиме 2 007 гривень, з 1 грудня - 2 102 гривні; для осіб, які втратили працездатність, з 1 липня - 1 564 гривні, з 1 грудня - 1 638 гривень; для дітей віком до 6 років з 1 липня - 1 699 гривень, з 1 грудня - 1 779 гривень; для дітей  віком від 6 до 18 років з 1 липня - 2 118 гривень, з 1 грудня - 2 218 гривень.

Після підвищення прожиткового мінімуму буде здійснено перерахунок соціальної допомоги, розмір якої від нього залежить.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram