ГоловнаЕкономікаБізнес

Путін на півроку продовжив заборону на транзитні перевезення з України в Казахстан і Киргизстан

Прямий маршрут експорту залишається заблокованим вже три роки.

Путін на півроку продовжив заборону на транзитні перевезення з України в Казахстан і Киргизстан
Фото: like.sumy.ua

Президент Росії Володимир Путін вніс зміни в указ від 1 січня 2016 року "Про заходи із забезпечення економічної безпеки і національних інтересів РФ під час здійснення міжнародних транзитних перевезень вантажів з території України на територію Республіки Казахстан або Киргизької Республіки через територію Російської Федерації", продовживши їх на півроку - до 1 липня 2019 року.

Про це йдеться на російському порталі правової інформації.

Указ з новою датою набув чинності з 31 грудня 2018 року.

Нагадаємо, цей указ встановлює, що міжнародні транзитні автомобільні та залізничні перевезення вантажів з території України на територію Казахстану через російську територію здійснюються тільки з території Білорусі. При цьому вантажні приміщення транспортних засобів та залізничного рухомого складу, в яких перевозяться транзитні товари, повинні бути опломбовані, в тому числі із застосуванням технології навігаційної супутникової системи ГЛОНАСС.

У липні 2016 року Путін вніс до Указу зміни, згідно з якими правила ввезення вантажів з території України через Росію поширюються не тільки на Казахстан, а й на Киргизстан.

У вересні 2016 року Україна надіслала запит про консультації з Росією в СОТ щодо цих обмежень. У своїй скарзі Україна оцінила скорочення експорту українських товарів на ринки країн Центральної, Середньої Азії та Кавказу в першому півріччі 2016 року через такі дії РФ у 35,1%, в тому числі в Казахстан - на 45,5%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram