ГоловнаЕкономікаДержава

Росія заборонила ввезення низки українських товарів (оновлено)

Імпорт, на який введена нова заборона, оцінюється в $510 млн.

Росія заборонила ввезення низки українських товарів (оновлено)
Фото: Макс Левин

Росія заборонила ввезення на свою територію низки товарів, країною походження яких є Україна або переміщуються через територію України. Відповідну постанову від 29 грудня опубліковано на сайті російського уряду.

"Основний обсяг товарів, щодо яких запроваджено заборону, належить до категорії промислових. У список також включено сільськогосподарську продукцію, сировину і продовольство", - наголошується в повідомленні.

В уряді РФ відзначили, що Україна періодично вводить санкційні обмеження як щодо російських фізичних і юридичних осіб, так і стосовно конкретних російських товарів.

"З моменту введення заходів щодо заборони імпорту з Росії окремих видів сільськогосподарських товарів український список санкцій було розширено на 18 видів продукції, в тому числі агропромислової продукції, продукції хімічного комплексу, шиферу, цементного клінкеру", - наголошується в повідомленні.

Скасування цих санкцій можливе за умови, що Україна скасує обмежувальні заходи, введені раніше щодо конкретних російських товарів, заявили в уряді РФ.

До переліку заборонених товарів увійшли, зокрема, пшениця, соняшникова олія, готова або консервована риба, ікра осетрових, кондитерські вироби, шоколад, хліб, консервовані овочі та фрукти, фруктові та овочеві соки, пиво і вина.

У список також увійшли галька, гравій, щебінь, засоби для миття, папір і картон, шпалери, меблі з вбудованим холодильним або морозильним обладнанням, проводи та кабелі, трактори та причепи, а також жіночі гігієнічні прокладки і тампони, дитячі пелюшки і підгузки.

Відзначається, що постанову внесено Мінекономрозвитку відповідно до указу президента Росії від 22 жовтня 2018 року "Про застосування спеціальних економічних заходів у зв'язку з недружніми діями України щодо громадян і юридичних осіб Російської Федерації".

Оновлення 16:40. За підрахунками російського Мінекономрозвитку, імпорт товарів у РФ з України, на який введено нову заборону, оцінюється в $510 млн. Про це повідомили в прес-службі відомства, пише "Інтерфакс-Україна".

"Ввезення санкційних товарів (додатково заборонених в 2018 році) з України в Росію за 2018 рік становитиме, за попередніми оцінками, близько $510 млн", - повідомили в Мінекономрозвитку.

У міністерстві відзначили, що загальний імпорт товарів з України в Росію в 2017 році становив $4 млрд 912,1 млн.

Нагадаємо, в січні 2016 року набула чинності постанова Кабінету Міністрів про заборону ввезення в Україну низки російських товарів. 20 грудня 2017 року дію постанови було продовжено до 2019 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram