ГоловнаЕкономікаДержава

Україна отримала перший транш у розмірі $1,4 млрд за новою програмою stand-by

Міжнародні резерви України зросли до 20 млрд доларів.

Україна отримала перший транш у розмірі $1,4 млрд за новою програмою stand-by
Фото: publika.md

Україна отримала перший транш за новою програмою співпраці з Міжнародним валютним фондом на умовах програми Stand-By Arrangement (SBA), яку Рада директорів МВФ прийняла 18 грудня 2018 року. Про це повідомляє Нацбанк України.

Відзначають, що завдяки надходженню на суму 1 млрд спеціальних прав запозичень від фонду міжнародні резерви України зросли до 20 млрд доларів на 21 грудня 2018 року. Це п'ятирічний максимум, оскільки востаннє такий рівень міжнародних резервів було зафіксовано в січні 2014 року.

За оцінками Національного банку, завдяки отриманню фінансування від міжнародних партнерів - МВФ, Світового банку та Європейської комісії - Україна зможе завершити поточний рік з обсягом міжнародних резервів близько 20 млрд доларів, що перевищує останній прогноз НБУ, і підтримати їх на належному рівні в 2019 році.

Нагадаємо, в жовтні 2018 року Україна і МВФ домовилися про нову кредитну програму stand-by на $3,9 млрд. Вона замінить програму розширеного фінансування (EFF), затверджену в березні 2015 року. Передумовами для укладення програми були підвищення цін на газ для населення і прийняття бюджету на 2019 рік.

Кабінет Міністрів підвищив тариф на газ з 1 листопада, а 23 листопада Верховна Рада затвердила держбюджет.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram