ГоловнаЕкономікаДержава

Нацбанк опублікував останній нормативний акт нової системи валютного регулювання

Закон набуде чинності в лютому 2019 року.

Нацбанк опублікував останній нормативний акт нової системи валютного регулювання
Фото: flick/НБУ

Національний банк України оприлюднив останній із семи проектів нормативно-правових актів, які з 7 лютого 2019 року стануть основою для нової ліберальної системи валютного регулювання, передбаченої Законом України "Про валюту і валютні операції".

Про це повідомляє прес-служба НБУ.

Документ матиме тимчасовий характер дії - до остаточного переходу до повної свободи проведення валютних операцій. Передбачається, що це положення не вводить нових валютних обмежень, одночасно розширюючи можливості проведення окремих валютних операцій.

Проект передбачає такі зміни: граничні терміни розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів збільшуються вдвічі - до 365 днів; вводиться автоматизована система електронних лімітів на зміну індивідуальних ліцензій на окремі валютні операції з переказу резидентами коштів за кордон; спрощується валютний нагляд за операціями покупки і переказування іноземної валюти до 150 тис. гривень в еквіваленті; розширюється перелік доступних валютних операцій клієнтів з банками, зокрема дозволяється проведення валютних свопів і безпостачальних форвардів; стає можливим онлайн-придбання фізичними особами іноземної валюти та банківських металів у межах 150 тис. гривень в еквіваленті на день; дозволяється придбання юридичними особами банківських металів без фізичної постачання в 150 тис. гривень в еквіваленті на день; дозволяються перекази фізичних осіб за кордон до 150 тис. гривень без відкриття рахунку.

Водночас документ продовжує дію низки обмежень, які вже діють: обмеження репатріації дивідендів за кордон в іноземній валюті на суму 7 млн євро на місяць, а репатріації інвестицій - на суму 5 млн євро на місяць; заборона надання кредитів (позик) у гривні нерезидентам; отримання зовнішніх запозичень винятково через один банк; купівля валюти на міжбанківському ринку для виконання зобов'язань за зовнішньоекономічними контрактами винятково через один банк і на умовах Т+1; заборона купівлі валюти без зобов'язань за зовнішньоекономічними контрактами або за кредитні кошти; збереження валютного нагляду за операціями взаємозаліку зобов'язань; збереження вимоги щодо обов'язкового продажу надходжень в іноземній валюті на користь юридичних осіб у розмірі 50%.

За підсумками публічного обговорення остаточна і схвалена правлінням Національного банку версія всіх семи нормативно-правових актів буде оприлюднена не пізніше ніж за 30 днів до набуття чинності Закону "Про валюту і валютні операції", тобто до 7 січня 2019 року.

Нагадаємо, Закон "Про валюту і валютні операції" Верховна Рада затвердила 21 червня 2018 року. Закон набуде чинності 7 лютого 2019 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram