ГоловнаЕкономікаФінанси

Суд порушив справу про банкрутство заводу "Росава"

Розгляд справи призначено на 4 грудня.

Суд порушив справу про банкрутство заводу "Росава"
Завод "Росава"
Фото: Росава

Господарський суд Київської області порушив справу про банкрутство найбільшого в Україні виробника автомобільних шин ПАТ "Росава" (місто Біла Церква) за заявою глави ліквідаційної комісії, яка виявила 20,58 млрд гривень кредиторської заборгованості.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Як йдеться в ухвалі суду від 27 листопада, суд також ввів мораторій на задоволення вимог кредиторів і призначив справу про визнання "Росави" банкрутом на 4 грудня.

У матеріалах справи йдеться, що збори акціонерів ПрАТ 30 квітня цього року вирішили добровільно ліквідувати товариство. Згідно з даними ліквідаційної комісії, вартість майнового комплексу оцінено в 762,1 млн гривень, активи - в 3,37 млрд гривень, тоді як зобов'язання - в 18,71 млрд гривень.

"Збиток товариства становить 16 млрд 876,75 млн гривень", - наголошується в документі.

Ліквідаційна комісія також заявила, що Офіс великих платників податків ДФС із запізненням повідомив про податкову заборгованість "Росави" на 1,27 млрд грн, тому ці кредиторські вимоги не були визнані.

У свою чергу Офіс великих платників податків звинуватив власників підприємства в спробі уникнути податкових і боргових зобов'язань. Офіс також вказує, що раніше прийняв рішення про опис майна "Росави" у податкову заставу, однак після аналізу майнового стану з'ясувалося, що всі основні засоби, нерухомість, автомобілі, товари в обігу, майнові права на виручку і т.д. на загальну суму понад $400,0 млн перебувають у заставі в банку "Фінанси та Кредит", який визнано неплатоспроможним.

За даними ДФС, підприємство продовжує працювати і реалізовувати товари за такою схемою: "Росава" виконує договори переробки давальницької сировини одного зі своїх контрагентів - ТОВ "Преміорі". У зв'язку з цим Офіс здійснив опис майнових прав вимоги отримання грошових коштів - на загальну суму 130 млн гривень.

ДФС нагадує, що банк "Фінанси та Кредит" і ПрАТ "Росава" належать до фінансово-промислової групи "Фінанси та Кредит", бенефіціарним власником якої є Костянтин Жеваго.

Нагадаємо, в лютому 2017 року суд арештував чотири підприємства Жеваго, в тому числі і "Росаву". Навесні 2018 року ДФС у результаті позапланової перевірки виявила в компанії виведення за кордон 52,66 млн доларів і тепер вимагає сплатити до держбюджету 1,3 млрд грн пені.

У травні акціонери "Росави" вирішили ліквідувати компанію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram