ГоловнаЕкономікаДержава

Верховна Рада о шостій ранку затвердила бюджет на 2019 рік

Його розмір уперше перевищив трильйон гривень.

Фото: Lb.ua

Верховна Рада о шостій годині ранку 23 листопада затвердила державний бюджет на 2019 рік (законопроект №9000).

За нього проголосували 240 депутатів.

Це найраніше (за датою) прийняття бюджету в історії незалежної України. Попередній "рекорд" належав держбюджету на 2004 рік, який було затверджено 27 листопада.

Фото: Lb.ua

Доходи проекту держбюджету на 2019 рік передбачено в сумі 1 026,1 млрд гривень, у тому числі доходи загального фонду - 928,5 млрд гривень та доходи спеціального фонду - 97,6 млрд гривень. Витрати проекту держбюджету на 2019-й - 1 112,1 млрд гривень.

"Місяць тому ми представляли до першого читання проект державного бюджету на 2019-й і говорили, що він є реалістичним і збалансованим, усі його витрати підкріплені доходами, дефіцит не більший за дозволений, а боргове навантаження зменшується. Основним викликом під час доопрацювання документа до другого читання було зберегти цей баланс", - сказала у своєму виступі з трибуни Ради міністр фінансів Оксана Маркарова.

Фото: Макс Требухов

За її словами, в результаті роботи з профільними комітетами доходи бюджету були збільшені майже на 18 млрд грн, при цьому на відповідну суму збільшили витрати на пріоритетні напрямки соціальної та економічної сфери.

До другого читання в проекті бюджету з'явилося, наприклад, виділення 1 млрд гривень на Фонд Президента щодо підтримки освітніх і наукових програм для молоді; 1 млрд гривень на будівництво арсеналів Міноборони; 500 млн гривень для "Укрпошти" на компенсацію за доставку пенсій; 300 млн гривень на лікування громадян України за кордоном; 200 млн гривень на проектування та будівництво аеропорту "Придніпров'я" в Солоному Дніпропетровської області.

Фото: Lb.ua

Граничний обсяг дефіциту держбюджету визначено в сумі 90 млрд гривень. Міністерство фінансів наголошує, що бюджет фіскально збалансований і його дефіцит не перевищить 2,3% ВВП.

Бюджет передбачає зростання мінімальної зарплати з 3723 гривень до 4173 гривень.

Ухвалення збалансованого державного бюджету є головною вимогою для старту нової кредитної програми Міжнародного валютного фонду. У жовтні Україна і МВФ досягли угоди про нову 14-місячну програму підтримки економічної політики stand-by (SBA) обсягом $3,9 млрд, яка замінить програму розширеного фінансування (EFF), затверджену в березні 2015 року, і яка спливала в березні 2019 року.

Кабмін вніс у Раду проект бюджету-2019 на розгляд 15 вересня, 18 жовтня депутати його прийняли в першому читанні.

Фото: Lb.ua

Фото: Lb.ua

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram