ГоловнаЕкономікаФінанси

Рада внесла зміни до Податкового кодексу під бюджет-2019

Депутати проголосували норму про "посилки за 100 євро".

Рада внесла зміни до Податкового кодексу під бюджет-2019
Фото: socportal.info

Верховна Рада вночі 23 листопада прийняла у другому читанні і в цілому урядовий законопроект №9260 про зміну розміру податків у 2019 році.

Це рішення підтримали 236 народних депутатів.

Для прийняття законопроекту було потрібно близько трьох годин і величезна кількість голосувань за "потрібні" поправки.

Депутат Юрій Левченко під час одного зі своїх виступів вказав, що поправки до другого читання налічували близько 400 сторінок і були видані на руки прямо перед голосуванням. За що голосував парламент, достеменно не відомо.

Інший опозиційний депутат Олег Петренко заявив, що в цих поправках були закладені корупційні норми, такі як податкові пільги для уранового бізнесу або електронні майданчики для нотаріусів.

Голова податкового комітету Ніна Южаніна під час представлення законопроекту заявила, що із законопроекту були виключені цілі блоки, пов'язані, наприклад, з оподаткуванням доходів, отриманих від торгівлі криптовалютою. Міністерство фінансів попросило почати з базових визначень і тільки потім переходити до оподаткування.

Ресурсні поправки залишилися "майже без змін".

Одним із положень цього законопроекту було введення з 1 липня 2019 року податку на додану вартість на ввезення товарів у міжнародних поштових відправленнях на суму понад 100 євро для одного одержувача-фізособи. Зараз податком обкладаються посилки на суму понад 150 євро.

Ще одне важливе нововведення - ліцензування оптової і роздрібної торгівлі паливом. Її вартість складе відповідно 5 тисяч і 2 тисячі гривень на рік. Штраф за оптову торгівлю без ліцензії становитиме 500 тис. грн; за роздрібну торгівлю - 250 тисяч гривень.

Крім цього, передбачається перехід з 1 липня 2019 року на облік палива по акцизних складах і поетапне введення системи контролю за обігом і залишками палива на акцизних складах з використанням рівнемірів і витратомірів-лічильників.

Законопроектом пропонується збільшити рентну плату за користування надрами для видобутку нафти і газового конденсату з 29% до 31% з покладів, які повністю або частково залягають на глибині до 5 км, і з 14% до 16% з покладів на глибині понад 5 км.

Рентну плату за користування надрами для видобутку залізної руди буде підвищено з 8% до 8,8%.

Ставку податку за викиди парникових газів з 1 січня 2019 року буде підвищено в 24,4 разу з 0,41 гривні/тонна до 10 гривень/тонна. Надалі її підвищуватимуть щороку ще на 5 гривень до рівня 30 гривень/тонна в 2023 році.

Також цим документом передбачено підвищення акцизу на 9% на тютюнову сировину, тютюн і сигари - з 2602 гривень/кг до 2836 гривень/кг, на сигарети з фільтром і без - з 2071 гривні/тис. штук до 2257,4 гривні/тис. штук. Мінімальне акцизне податкове зобов'язання зі сплати акцизного податку пропонується підвищити на сигарети з 2770,5 гривні/тис. штук до 3019,85 гривні/тис. штук.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram