ГоловнаЕкономікаФінанси

Колишнього керівника банку "Михайлівський" відправили під суд

Скандальне банкрутство дійшло до стадії судового розгляду.

Колишнього керівника банку "Михайлівський" відправили під суд
Фото: Сергей Нужненко

Прокуратура Києва 20 листопада передала в суд обвинувальний акт проти шести фігурантів кримінального провадження про виведення активів зі збанкрутілого банку "Михайлівський".

Прес-служба прокуратури повідомила, що під суд пішли шестеро осіб: колишній глава правління Ігор Дорошенко, члени правління, начальник одного з департаментів і секретар кредитного комітету.

За версією слідства, використовуючи своє службове становище, співробітники банку видавали кредити підконтрольним компанія для використання в інтересах власників банку. В результаті Фонду гарантування вкладів, куди передали збанкрутілий банк, завдано збитків у розмірі 200 млн гривень.

Шістьох фігурантів звинувачують за ч.2 ст.364-1 (зловживання службовим становищем) та ч.1 ст.366 (підробка документів) Кримінального кодексу. Ще три члени правління оголошені в розшук, матеріали щодо них виділені в окреме провадження.

Нагадаємо, банк "Михайлівський" належав власнику мережі "Ельдорадо" Віктору Поліщуку. Заклад було створено влітку 2013 року для кредитування клієнтів магазинів Поліщука.

23 травня 2016 року НБУ визнав банк "Михайлівський" неплатоспроможним. Реальна вартість активів банку склала всього 138 млн гривень, хоча на папері вони становили 5,1 млрд гривень.

Банкрутство банку стало одним із найскандальніших в Україні, тому що значна частина його клієнтів насправді через офіси банку вкладали кошти у компанії ТОВ "Індивідуальний розрахунковий центр" (ІРЦ) і ТОВ "Кредитно-інвестиційний центр" за договором фінансової позики. Вклади клієнтів фінансових компаній відповідно до законодавства України не гарантуються, і вкладники довгий час не могли отримати компенсації.

В результаті під тиском Верховна Рада прийняла спеціальний закон, щоб вкладники "Михайлівського" також отримали гроші від держави.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram