ГоловнаЕкономікаФінанси

НБУ: спліт Нацфінпослуг несе плюси і для бізнесу, і для споживача, і для держави

"Дуже багато хто навіть не знає, що є ще комісії, з НБУ пов'язують весь фінансовий ринок".

НБУ: спліт Нацфінпослуг несе плюси і для бізнесу, і для споживача, і для держави
Фото: flickr/НБУ

Національний банк готовий забрати функції Національної комісії з регулювання ринків фінансових послуг у разі прийняття Верховною Радою законопроекту про спліт - розділення комісії і передачу її повноважень НБУ і НКЦБФР.

Про це під час круглого столу в Інституті Горшеніна, організованому в партнерстві з Реанімаційним пакетом реформ, сказав Михайло Відякін, начальник управління стратегії та реформування банківської системи НБУ.

За його словами, всі три регулятори, задіяні в "спліті", вже давно до нього підготувалися, оскільки бачать у ньому винятково позитивні моменти.

"Для бізнесу ми бачимо лібералізацію в підходах видачі ліцензій на деякі види діяльності, можливо, об'єднання деяких ліцензій. Буде спрощення типів компаній, які працюють на цьому ринку. Ми плануємо, що їх буде три: страхові, кредитні установи та фінансові установи, які працюють зі своїми коштами. Для них не буде ніякого пруденційного регулювання, не буде вимог за коефіцієнтами, ліквідністю, капіталом. Фактично вони будуть відповідально працювати, і до них будуть ставитися тільки правила захисту прав споживачів", - розповів банкір.

Для споживача, сказав Відякін, законопроект теж має низку позитивів.

"Споживач буде розуміти, що є єдиний регулятор. Якщо права споживача порушуються в банківській системі, небанківській системі, страховому ринку, він знає, до кого йти, - Національного банку України. Дуже багато споживачів навіть не знають, що є ще комісії та інші регулятори, з НБУ пов'язують увесь фінансовий ринок", - сказав він.

"Плюси є й для держави. Це зростання впевненості у фінансовій стабільності для держави. Тому що зараз фінансові сервіси тісно між собою переплітаються. Фінансові групи включають і банківські структури, і страхові, і лізингові, і факторингові компанії. Роль небанківського фінансового ринку в світі зростає, так само буде і в Україні. І держава тут діє на випередження. Щоб знизити можливі ризики фінансової нестабільності, повинен бути єдиний регулятор", - вважає Відякін.

Водночас представник Національного банку сказав, що вихід на єдиного регулятора фінансового ринку відбудеться тільки наприкінці 2019-го - початку 2020 року.

"У законопроекті закладено перехідний період 1 рік. Якщо він буде проголосований наприкінці листопада, то Національний банк отримає повноваження регулятора тільки наприкінці листопада наступного року. В цей період ми будемо працювати над передачею функцій, передачею процесів, комплектацією штату НБУ фахівцями", - розповів Відякін.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram