ГоловнаЕкономікаФінанси

"Схеми": 2 млрд грн з банку Януковича після зняття арешту вивели через МІБ

ГПУ не змогла довести пов'язаність рахунків з Олександром Януковичем.

"Схеми": 2 млрд грн з банку Януковича після зняття арешту вивели через МІБ
Фото: domnaydem.com

У 2016-2017 роках із депозитів Всеукраїнського банку розвитку (ВБР), який до банкрутства належав синові Віктора Януковича Олександра, через каси Міжнародного інвестиційного банку зняли близько 2 млрд гривень.

Про це йдеться в розслідуванні програми "Схеми".

З'ясувалося, що за часів президентства Януковича на багатьох співробітників середньої ланки ВБР у банку були відкриті багатомільйонні депозити. Слідство заявляло, що це гроші Олександра Януковича, але довести цього не вдалося. Під час судових розглядів адвокати заявили, що гроші цим особам позичила людина на ім'я Яшар Ходжаєв, наближений до родини Януковича. Печерський районний суд Києва визнав таке пояснення походження коштів достатнім і в 2016-2017 роках скасував арешт зазначених депозитів.

Після цього гроші знімали готівкою через каси іншого банку. У більшості випадків це був МІБ, що належить президентові Петру Порошенку.

У МІБ заявили, що банк не був і не є учасником схем із відмивання грошей, але коментувати операції не стали, пославшись на банківську таємницю.

Нагадаємо, Всеукраїнський банк розвитку було визнано неплатоспроможним наприкінці листопада 2014 року. Тимчасова адміністрація в банку була аргументована тим, що проти Олександра Януковича як єдиного акціонера банку введено санкції Європейським Союзом.

У 2015 році на рахунках ВБР були арештовані 2,6 млрд гривень, які вважалися грошима Олександра Януковича. "Під час досудового слідства встановлено, що посадові особи ПАТ «ВБР» у період 2012-2014 років незаконно видали кредити державним підприємствам за завищеними відсотковими ставками, а отримані злочинні доходи легалізували шляхом розміщення коштів на депозитних рахунках власника банку - Януковича А.В. та підконтрольних осіб - працівників банку «ВБР» та інших юридичних осіб. Слідчими ГСУ МВС проведено обшук у ПАТ «ВБР» і накладено арешт на депозитні рахунки фізичних і юридичних осіб на суму понад 2,6 млрд", - писав тоді міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

У квітні 2018 року стало відомо, що під арештом залишилося всього 559 млн гривень.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram