ГоловнаЕкономікаДержава

Із запуском нового ринку формула "Роттердам+" припинить своє існування, - Європейське енергоспівтовариство

Ціни на генерацію не потрібно буде регулювати.

Із запуском нового ринку формула "Роттердам+" припинить своє існування, - Європейське енергоспівтовариство
Фото: censor.net.ua

Із запуском нового ринку електроенергії, який заплановано на 1 липня 2019 року, методика формування оптово-роздрібної ціни на електроенергію, більш відома як формула "Роттердам+", припинить своє існування. Про це в інтерв'ю виданню БізнесЦензор заявив голова Європейського енергетичного співтовариства Янез Копач.

"У Європі на сьогодні залишилося лише дві країни, які регулюють ціни на генерацію електроенергії. Це Україна і республіка Сербська (енітет, утворення у складі Боснії і Герцеговини, - ред.). Ціни на генерацію абсолютно не потрібно регулювати і тоді "Роттердам+" зникне сам собою. На щастя, з 1 липня 2019 року все це повинно закінчитися", - зазначив єврочиновник.

За його словами, в України є всі шанси запустити ринок саме в середині 2019 року.

Коментуючи загалом ситуацію з ціноутворенням на енергоресурси, єврочиновник ще раз наголосив, що ціни на світових ринках суттєво впливають на ціни всередині країни. "Звичайно, ціна на європейському хабі впливатиме на ціну в Україні".

Нагадаємо, раніше Європейське енергоспівтовариство проводило аудит діяльності НКРЕКП. Європейські експерти високо оцінили діяльність Регулятора, проте відзначили, що на Комісію чинять значний політичний тиск з низки питань, у тому числі щодо формули "Роттердам+".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram