ГоловнаЕкономікаФінанси

Міжнародні резерви НБУ вперше з травня перевищили $18 млрд

Запаси валюти поповнили завдяки розміщенню євробондів.

Міжнародні резерви НБУ вперше з травня перевищили $18 млрд
Фото: flick/НБУ

Міжнародні резерви Національного банку України у жовтні зросли на $99 млн до $16,737 млрд, а на початку листопада завдяки розміщенню єврооблігацій Міністерством фінансів сягнули $18,069 млрд.

Про це повідомила прес-служба Нацбанку.

Регулятор зазначив, що скорочення резервів, яке спостерігалося з травня, пов'язане з наявністю надлишкової пропозиції валюти (в тому числі за рахунок надходження валютної виручки від експорту зернових). В результаті НБУ отримав можливість поповнити резерви за рахунок купівлі валюти на міжбанку. У жовтні чиста купівля іноземної валюти становила $198,5 млн.

Водночас надходження від розміщення облігацій внутрішньої державної позики (790,7 млн доларів у еквіваленті) були менші, ніж платежі з обслуговування і погашення держборгу (853 млн доларів в еквіваленті).

Третім фактором, який вплинув на зміну обсягу резервів, стала переоцінка фінансових інструментів (зміна курсу гривні та ринкової вартості). У жовтні їх вартість скоротилася на $36,8 млн.

Нагадаємо, станом на 1 жовтня міжнародні резерви України становили $16,6 млрд.

На початку листопада Національний банк погіршив прогноз міжнародних резервів України. Згідно з новою оцінкою, наприкінці 2018 року їхній обсяг становитиме $19,2 млрд, а не $20,7 млрд, як передбачали раніше.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram