ГоловнаЕкономікаДержава

Коболєв: централізоване опалення та водопостачання в Україні радше мертве

У Києві доведеться підвищувати тарифи.

Коболєв: централізоване опалення та водопостачання в Україні радше мертве
Фото: Макс Левин

Система централізованого тепло- і водопостачання в Україні радше мертва, ніж жива, вважає глава "Нафтогазу" Андрій Коболєв. Про це він сказав в інтерв'ю LB.ua.

"Централізоване опалення та водопостачання в Україні радше мертве, через багато причин... Тобто, коли в певному регіоні кількість бойлерів перевищує певний відсоток, жодна компанія, яка централізовано надає послугу, не може досягти такої економії на масштабі, щоб тариф був би адекватним. Щойно хтось перший бойлер ставить, треба підвищувати тариф, щоб тримати компанію в прибутковості. Високий тариф ще більше стимулює людей ставити бойлери, в результаті централізовані постачання вмирають. Так от, у нас такі процеси пройшли в дуже багатьох містах. Чи пройшов цей поріг Київ? Не знаю. Можливо, тут ситуацію ще можна врятувати", - сказав Коболєв.

Однак збереження централізованої системи в Києві можливе тільки за умови підвищення тарифів.

"З цифр, які я бачив, випливає: теплопостачання в ДТЕКу в Києві було дотоване бізнесом. Тому ситуація в Києві непроста. Вона точно вимагає грамотного і компетентного керівника, а таких людей в Україні небагато, можливо, всього кілька людей. Така людина має взяти систему під контроль, написати чіткий план її розвитку, оцінити необхідність інвестицій, запропонувати власнику грамотний шлях виходу з ситуації. Боюся, що цей "вихід із ситуації" вимагатиме непопулярних політичних рішень... Наприклад, підвищення тарифів. Якщо зберігати систему, то потрібен адекватний тариф. Не може бути собівартість 4 одиниці, а тариф 3 одиниці. Або місто повинне за це доплачувати", - сказав Андрій Коболєв.

Нагадаємо, все літо в Києві не було гарячої води через конфлікт столичної влади з "Нафтогазом".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram